Arkiver

Kappel Stubmølle


Oplevelser.

Min Skat og jeg kørte forbi den, da vi kørte til Peter Hansens Have og da vi så også kom fordi den, da vi kørte fra Peter Hansens Have, kørte min Skat ind til side, så jeg lige kunne nå at få et bare nogenlunde godt billede af den. For vi havde desværre ikke tid til at gøre holdt ved den, så vi kunne se lidt nærmere på den via hvert sit kamera, hvis vi skulle nå frem til Ølby Centret ved Køge, så vi kunne nå at handle ind til resten af indeværende uge, før butikkerne havde nået at lukke.

Kappel Stubmølle …

2009/07/03/601.jpg

… er en fredet stupmølle fra cirka 1730, der er blevet restaureret sådant, at den i dag kan male mel.

De så kaldte stubmøller havde deres så absolutte storhedtid i 1700tallet og Kappel Stubmølle stammer også fra dette tidspunkt, da man mener, den blev opført i 1730 og den nåede at være i drift i lidt over 200 år frem til 1935.

På et kort fra Videnskabernes Selskab fra 1776 kan man se, at der på dette tidspunkt var seks stubmøller i den senere og nu nedlagte Rudbjerg kommune.

Senere blev der så bygget en hel del så kaldte hollandske møller, men alle møllerne altså både de hollandske møller samt stubmøller er alle som en forsvundet. Det vil sige på nær Kappel Stubmølle, der stadigvæk står på sin oprindelig plads øst for kirken, ved siden af den gamle helligkilde, midt imellem landsbyerne Knubbeløkke, Sjunkeby og, Vesternæs.

Kappel Stubmølle har været igennem tre forskellige faser, før den blev nedlagt i 1935.

For i dens første fase fra og med 1730 til og med 1844 blev den brugt til at male groft mel på den gamle måde, hvilket vil sige med kun en enkelt kværn.

I dens næste fase fra og med 1844 til og med cirka 1880 blev den moderniseret og udvidet med en skallekværn, der var beregnet til at tage skallerne af kornet, sådan at man kunne få pænere hvidt mel, men desværre giver det også et mel med færre mineraler og vitaminer.

I dens sidste fase fra og med cirka 1880 og frem til den blev nedlagt i 1935 blev den brugt til at male korn til dyrefoder, da de moderne valsemøller havdesat sig på melproduktionen.

🙂

Det kan jo være, at næste gang min Skat og jeg kommer til den vestlige del af Lolland, at vi så har tid til at se lidt nærmere på Kappel Stubmølle og måske er vi oven i købet så heldige, at vi kommer forbi den på et tidspunkt, så vi kan få lov til at se den indefra.

🙂

Man kan se mere om Kappel Stubmølle på www.kappelstubml.dk.