Arkiver

En rap rapand


Hverdagen, Oplevelser, Ænder.

Under vores rundtur på egen hånd i Helsingørs bymidte kom min Skat og jeg forbi en meget spændende butik, der hedder Kræmmeren, i Stengade nummer 60. Denne butik er en mellemting imellem en traditionel brugskunstbutik, en isenkræmmer og en souvenirshop, og i følge dens indehaver, som vi faldt i snak med, så findes der kun en eneste af den slags butikker i hele landet og det er hans. Du kan roligt besøge den, for du skal nok finde et eller andet, som du kan bruge til et eller andet.

Han havde mange spændende ting både i sit udstillingsvindue, stillet op ude på gaden og især inde i butikken, som er en af den der slags butikker, hvor man hele tiden kan finde nye og spændende ting. Det lykkedes da også for os, at finde en rap rapand …

2009/07/01/021.jpg

… som vi, efter vi pænt havde sluppet 39,95 kroner, fik lov til at tage med os hjem. Hvad den rappe rapand så siger til at flytte fra Helsingør til Roskilde, melder historien ikke noget om, men mon ikke den vil få en hjerteligt velkomst af vores "få" andre ænder, når vi kommer hjem med den ?

Tilbage til vores snak med Kræmmerens indehaver, så snakkede vi om det danske sprog og hvor svært det mange gang er for udlændinge at lære det. Især fordi vi har mange ord, der alt efter sammenhænget betyder noget helt forskelligt … butikkens indehave fortalte, at han en gang havde solgt en rap rapand lige som vores til en udenlandske kunde med ordene "Du har nok fundet dig en rap rapand", hvortil kunden havde svaret "Stammer du ?". For kunden viste ikke, at ordet rap både er den lyd en and siger, men samtidigt også betyder at noget går rasende hurtigt eller er ekstra smart.

Selv kunne jeg så komme med følgende lille eksempel … for fire et halvt års tid siden arbejdede jeg i et patentbureau, hvor en af min kollegaer var fra Porto Rico. I anledningen af min fødselsdag, havde min Skat bagt en stor bradepandekage, som jeg havde haft med på arbejdet, og min omtalte kollega kom så hen til mig og sagde: "Vil du fortælle din kæreste, at han har bagt en rigtigt god kage ?". Det vil jeg gerne" svarede jeg "Jeg skal nok gå hjem og rose ham" … jeg kunne se at samtlige tankhjul med mere i min kollegas hjerne arbejdede på højtryk, hvorefter hun spontant udbrød "Nej ! Nej, du skal ikke giver ham blomster !". Hun viste nemlig ikke, at ordet rose ikke kun er en blomst, men også kan betyde at man giver en eller anden form for verbal anderkendelse.