Min Skat og jeg forlod Byparken via dens ind- og udgang ved Frederiksborgvej. Der finder man den lille Sankt Gertruds Kilde …
… der fik sit nuværende udseenden i 1986, og indtil da havde den ført en meget omtumlet tilværelse.
Helt præcist hvornår Sankt Gertruds Kilde begyndte at springe eller den fik sit navn, ved man rent faktisk ikke noget om, men den optræder for allerførste gang på et kort over Roskilde, der blev tegnet af Peder Resens i 1670.
Sankt Gertruds Kilde blev efter lang tids forsømmelse sat i stand i 1800tallet. I 1928 købte Roskilde kommune området, som den ligger i, og i 1934 blev kilden igen restaureret, idet den gamle kildegrotte, der bliver omtalt som en klam en af slagens, blev revet ned og et grimt jernrækværk rundt om hele området blev fjernet. Grunden til denne omlægning skyldes, at Frederiksborgvej blev udvidet, og derfor kom Sankt Gertruds Kilde til at ligge halvt ude på det nye fortorv.
I maj 1934 ramte en vandboring ved Sankt Maria Hospital Sankt Gertruds Kildes vandåre og kort tid derefter begyndte kilden af sygne hen. Derfor blev kilden dækket til med et overdække af jernbeton, og kildens vand blev ledt igennem et rør ud til kloakken i vejkanten.
I februar 1974 fik Sankt Gertruds Kilde tilsyneladende en form for forårsfornemmelser, der betød, at den bryd igennem overdækningen og dens vand brød op igennem jorden, så det flød ud over fortorvet, hvor det frøs til is. Da dette var farligt for de forbipassende, blev det besluttet at grave kilden op samt at man skulle prøve på at tæmme den.
Sankt Gertrud, som kilden er opkaldt efter, er for øvrigt de vejfarendes helgeninde.