Arkiver

Rapsmarker


Hverdagen, Oplevelser.

Vi kom til at køre en lille bitte omvej, for da vi nåede til Helvigmaglevej, drejede min Skat til højre og så forsatte vi ad den. Helvigmaglevej munder ud i Glimvej, men det var nu ikke fordi, vi skulle til Glim, selv om vi kørte igennem den hyggelige lille landsby, vi forsatte ad Helvigmaglevej, men simpelhen fordi vi ville have en god mulighed for at kunne holde ind til siden, så vi kunne komme til at se lidt nærmere på et par af de mange kønne gule rapsmarker …

2010/05/22/301.jpg

… men hvert sit kamera. Sådan en køn gul rapsmark, der står og vejer i vinden, ligner næsten et stort gult bølgende hav …

2010/05/22/302.jpg

… der strækker sig næsten lige så langt øjnene kan række.

🙂

I løbet af de sidste ti til femten år er flere og flere marker blevet brugt til dyrkning af vinterraps, der bliver sået i august måned og blomstrer i maj måned året efter.

2010/05/22/303.jpg

Raps er en en- eller flerårig plante, der er i slægt med kål i familien af korsblomster. De af dens blade, der sidder nederst på silken, er blåduggede og glatte, og de af dens blade, der sidder øverst på stilken, er ustilkede med en hjerteformet basis.

Rapsblomsternes gule kronblade er cirka en centimeter lange og de er samlet i en klase. De er for øvrigt velbesøgte af området honningbier, der nærmest bliver tiltrukket af de duftede blomster. Rapsens frugter er cirka fem til ti centimeter lang skulpe med olierige frø.

2010/05/22/304.jpg

Rapsplanter er en meget alsidig afgrøde, for de leverer energi samt fødevarer til mennesker og foder til grise samt køer. For landmandene betyder rapsen end videre en god fordeling af arbejdsbyrden over hele året, da den jo først skal sås, når høsten er vel overstået, samtidigt med det er afgrøden en god forfrugt, der giver færre sygdomme i sædskiftet.

2010/05/22/305.jpg

Raps er for øvrigt ikke kun Danmarks, men også resten af Europas vigtigste olieplante og på verdensplan er den den tredjevigtigste olieplante.

🙂

Nu vil vi forsætte hjemturen med at køre igennem først Glim, derefter Darup samt Kamstrup og til sidste Vor Frue, før vi forsætter ad Køgevej til stamvejen og så er det lige før, vi er hjemme hos os selv igen.