Min Skat og jeg henholdsvis lå og sad på vores seng, imens vi småsnakkede lidt om, hvordan vi skulle bruge vores lørdag, når nu vi var blevet tvunget til at ændre samtlige af vores planer, da min Skat lige pludselig sagde: "Vi har besøg" og det havde vi af denne lille flyvende størrelse …
… der fløj igennem vores soveværelse og hen til dets vindue, hvor den satte sig rigtigt godt til rette på det ene gardin …
… dette fik os begge to til meget hurtigt at få fat i hvert sit kamera samt komme i gang med at tage nogle forhåbentlig brugbare fotografier af den lille besøgende …
… og når nu ingen andre vil udtale sig om kvaliteten af mine fire billeder, så tillader jeg mig at gøre det selv. For jeg synes, jeg er sluppet nogenlune godt fra at tage dem, når man tager i betrækning, at de er taget i kraftig modlys på en sart gul tynd baggrund …
Jeg har for øvrigt lige via "Danmarks Store Natur Leksikon", der er skrevet af Tommy Dybbro og som blev udgivet af Politikens Håndbøger i 2004, fundet ud af … at det er en nældens takvinge, der for øvrigt er blevet valgt som Danmarks nationalsommerfugl, som vi lige har haft besøg af.
Nældens takvinge er uden tvivl nok den mest populære af alle de danske sommerfugle og den er både en velkendt forårsbebuder, der den viser sig allerede på de lune dage i marts måned, et fast indslag i sommeren, fordi den især holder til i det åbne land, i løvskove og i villahaver, samt en del af efterårets rige insektliv, da den holder ud til oktober måned.
Nældens takvinge er en stor, smuk farvet dagsommerfugl, der har en sort krop samt lyst rødbrune vinger med gule og sorte prikker samt en mørk randstrøm med lyseblå prikker. Den kan opnå et vingefang på cirka 4,60 til 5,30 centimeter.
Nældens takvinge lægger sine grønne æg med cirka otte til ni længderibber i hobe på cirka 50 til 150 på nældeblade. Dens laver er sorte med gule længdestriber og de lever kun på nælder og meget gerne mange sammen. Det er derfor den har fået sit navn.
Som voksen overvintrer nældens takvinge gerne i hule træ ude i naturen eller i kældre og uopvarmede rum indendørs. I vinters fandt min Skat og jeg en i et hjørne bag en reol inde i vores stue. Vi lod den dog blive siddende og pludselig en dag i marts måned, havde vi en sommerfugl flyvende rundt i vores stue. Jeg lukkede den dog ud på vores altan og jeg håber, den har overlevet det.
Nældens takvinge dukker op i naturen, når den første varme i luften begynder at komme om foråret, og indendørs kan man ofte møde blafrende nældens takvinger i for eksempel vindueskarme. Om sommeren er den en hyppig gæst på altaner og i haver, hvor den suger nektar af mange forskellige slags blomster lige som den tiltrækkes af gærende nedfaldsfrugt. Det sidste har vi dog ikke noget af på vores altan.