Dagsarkiv: fredag, 20. maj 2011, 21:15

Solnedgang


Hverdagen.

I dag har min Skat og jeg noget og så i den grad knoglet igennem lige siden vi stod op i morges og så til for nogle ganske få minutters tid siden, men vi har så også nået at ordne en dejlig masse praktiske opgaver, der længe har stået på vores meget lange liste over opgaver, vi meget gerne meget snart vil have løst. Så der er vel ikke lige frem noget at sige til, at vi begge to nu igen er så trætte at vi har mere end svært ved at holde os vågne ?

Så lige så snart jeg har fået lagt billederne af dagens helt enkelte, men dog noget så smukke solnedgang over Køgevej klokken henholdsvis lige præcist 20:42 …

2011/05/20/401.jpg

… klokken lige præcist 20:46 …

2011/05/20/402.jpg

… klokken lige præcist 20:54 …

2011/05/20/403.jpg

… klokken lige præcist 21:01 …

2011/05/20/404.jpg

… klokken lige præcist 21:07 …

2011/05/20/405.jpg

… og klokken lige præcist 21:13 …

2011/05/20/401.jpg

… som jeg oplevede, nyd samt fotograferede via et lukket vindue ude på vores altan, ud på min blog, så vil jeg gå i seng.

Aftens menu …


Hverdagen.

2011/05/20/301.jpg

… frugtsalat ala Tine, kogte kartofler, bankekød, der har simret i næsten to timers tid i en gryde, hvor det har haft selskab af blandt andet knust chili, hvidløg, løg og hele peberkorn samt nogle skriver rugbrød.

Fra kaos til orden – Mit garnlager


Hverdagen.

Da jeg havde båret alle vores plantepusser ud på altanen samt vandet dem, gik jeg i gang med at rydde op i mit garnlager, hvilket vil sige, at jeg startede med at tømme alle de grå SmartBokse i tre forskellige størrelser, hvorefter de alle som en blev vasket af udvendigt, før jeg så begyndte at putte garnet ned i dem igen.

Hver af de grå SmartBokse i tre forskellige størrelser er blevet forsynet med et lille nummer, og dermed kan jeg meget nemt lige finde frem til lige præcist det regneark, hvori jeg har skrevet antallet af nøgler samt farve, navn, fiberindhold, løbelængde, indfarvnings nummer, vægt og pris på det garn, der er i den pågældende SmartBoks. På den måde behøver jeg så ikke at stå på hovedet i samtlige af de grå SmartBokse i tre forskellige størrelser, hver gang jeg skal bruge noget af mit garn, men derimod kan jeg nøjes med at læse regnearkene igennem og så kun stå på hovedet i den relevante SmartBoks bagefter.

Efterhånden som jeg var blevet færdig med en af de grå SmartBokse i tre forskellige størrelser, blev den sat ud på vores altan …

2011/05/20/201.jpg

2011/05/20/202.jpg

… og nu hvor vores plantepusser er kommet til at stå på hylder, der ikke længere ligger ovenpå de grå SmartBokse i tre forskellige størrelser, betyder det forhåbentligt, at jeg kan komme til mit garn i løbet af sommeren efterhånden som jeg får brug for det.

Planterne ud på altanen


Hverdagen.

Da min Skat og jeg var blevet helt færdige med at gøre hovedrent ude på altanen samt vi lige havde nået at holde en lille kort pause, imens vi spiste vores frokost, gik jeg i gang med at bære alle vores små plantepusser derud. Så nu har pyntegræskarplanten, der blev potte om i søndags, fået selvskab af de fire majsplanter …

2011/05/20/101.jpg

… imens alle vores cayennepeberplanter, krydderurter, peberplanter, tomatplanter samt nogle af blomsterne hygger sig på de to hylder …

2011/05/20/102.jpg

2011/05/20/103.jpg

2011/05/20/104.jpg

… min Skat har fremstillet til dem og de planter, der ikke blev plads til oppe på hylderne, er kommet til at stå på gulvet …

2011/05/20/105.jpg

… hvor de vil få masser af sollys det meste af dagen.

Lige nu se alle vores plantepusser ud til at være meget galde for, at de er kommet ud på altanen, hvor de lige nu nyder Solens dejlige varme stråler, men det kan jo godt være, at de ændre mening, når det går op for dem, at de ikke mere vil få lov til at overnatte indendørs.

Altanen fik en omgang


Hverdagen.

I dag har vores altan fået den helt store omgang hovedrengøring, for først startede min Skat med at støvsuge den fra top til bund, derefter vaskede han dens loft …

2011/05/20/001.jpg

… før han vaskede alle dens sider …

2011/05/20/002.jpg

… hvorefter han vaskede samt pudsede alle dens vinduer …

2011/05/20/003.jpg

… både udvendigt samt indvendigt og til allersidste så støvsugede han den lige en gang mere.

Store Bededag


Hverdagen.

For elve år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Store Bededag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Det var Hans Bagger, der var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693, som var idemanden bag Store Bededag. I løbet af sine to første år som biskop fik Hans Bagger indført hele 3 bede- og fastedage. Den midterste af disse dage blev lovfæstet ved en kongelig forordning den 27. marts 1686 og den blev placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Store Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine lande og riger.

Denne lovfæstede Store Bededag var kun en ud af mange bede- og fastedage i løbet af året. Da der var spredt flere mindre bededage ud over hele kalenderen. For eksempel var hver onsdag bededag på landet. På bededagene bad præsterne i kirken for fred og dagene var bodsdage, hvor man fastede.

Store Bededags helt korrekte navn var Ekstraordinær Almindelig Bededag, og den blev indvarslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens største klokke den såkaldte stormklokken. Ringningen var signal til, at kroer med mere nu skulle lukke og at der nu ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt og især ædru i kirke den næste morgen, sådan som forordningen krævede.

Man skulle faste indtil dagens gudstjenester inklusive aftensangen var vel afsluttede og man skulle i øvrigt også afholde sig fra alle former for arbejde, leg, rejser, spil samt alle andre former for såkaldt verdslig forfængelighed.

Det er en meget populær opfattelse, at det var Christian den Syvendes berømte livlæge med meget mere Friedrich Johann Struensee, som indførte Store Bededag, men dagen fandtes altså længe før hans tid. Grunden til, at Friedrich Johann Struensee ofte i eftertiden får æren for Store Bededagen, kan skyldes, at den var en af de få helligdage, der overlevede den store helligdagsreform af den 20. oktober 1770.

Forordningen afskaffede halvdelen af årets på det tidspunkt i alt 22 helligdage og det var Friedrich Johann Struensee, der var manden bag planen som efter andre protestantiske landes forbillede afskaffede blandt andre Hellig Tre Kongers Dag, Kyndelmissedag, 3. påskedag, 3. pinsedag, Sankt Hans Dag, Frue Dag, Mikkelsdag, Mortensdag og 3.Juledag som officielle helligdage. Efter den 20. oktober 1770 skulle disse dage ikke længere være fridage, men derimod bruges til arbejde samt andre former for så kaldt nyttig gerning.

Skikken med at spise varme hveder Store Bededags aften kan dokumenteres til midten af 1800-tallet, men den er sandsynligvis meget ældre.

Baggrunden for at spise hveder Store Bededag er den, at selve dagen jo skulle være en arbejdsfri bede- samt bodsdag og derfor skulle bagerne også have fri. De kunne altså ikke bage brød med mere på selve dagen. Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk så kunne købe for at spise samt eventuelt varme dem først dagen efter.

I København er der en særlig tradition med, at man helst skal ud og spadsere på volden aftenen før Store Bededag. Denne tradition kan sandsynligvis føres helt tilbage til 1700-årenes midte. I begyndelsen af 1800-tallet mente man i hvert fald, at skikken var af ældre dato og at den stammer fra den gang, hvor Frue Kirke endnu havde sit klokkespil. Klokkespillet blev sat i gang på Store Bededagsaften og klokkespillet klang lokkede københavnerne ud at spadsere.

Frue Kirkes klokkespil blev sat op i 1747, men det gik til grunde efter englændernes bombardement af København i 1807. Spadsereturen var i høj grad borgerskabets fornøjelse, selvom folk af alle samfundslag efterhånden fandt vej til volden. Efter Københavns volde blev sløjfede, blev spadsereturene forlagt til Christianshavns Vold eller Kastellet, som tidligere havde været studenternes særlige mødested.