Arkiver

Alle sjæles dag


Hverdagen.

For ni år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Alle sjæles dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I forgårs var det Halloween, i går var det Alle Helgens Dag og i dag er det Alle sjæles dag, for selvfølgeligt skal der også være en dag om året, hvor vi med fuld ret kan mindes alle de afdøde, der aldrig har opnået helgenstatus.

Alle sjæles dag er oprettet som en mindedag for alle de helt almindelige afdøde og i katolske lande afholdes der stadigvæk messe for de sjæle, der befinder sig i skærilden.

I Danmark blev helgendyrkelsen egentligt som sådant afskaffet ved reformation i 1536, men nogle få af de gamle helgendage betragtes dog stadigvæk som mindedag i nutidens protestantiske kirke. Så ledelse højtideligholdes både Alle helgens dag samt Alle sjæles dag stadigvæk i flere sogne den første søndag i november og i flere kirker læser præsten navnene op på alle de sognebørn, der er døde i løbet af det sidste års tid samtidigt med der afholdes mindegudstjeneste for de afdøde.

Der er pudsigt nok ikke tilknyttet nogen som helst former for vejrvarseler til Alle sjæles dag.