Arkiver

Vor Frue Dag – Mariæ Bebudelse Dag


Hverdagen.

For ni år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Vor Frue Dag, der også hedder Mariæ Bebudelse Dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I løbet af et kalenderår har vi ikke mindre end syv dag, der er en form for festdag til ære for Jomfru Maria. Den første af dem falder sammen med Kyndelmisseog den anden af dem falder i dag, der er Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ).

I dag den 25. marts er der cirka ni måneder til juleaften og derfor er det i dag årsdagen for, at Jomfru Maria fik besøg af ærkeenglen Gabriel, der fortalte hende, at hun skulle føde verdens frelser.

Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ) er ikke længere en officiel helligdag i Danmark. For i år 1770 bestemte Christian den Syvendes berømte livlæge med mere Friedrich Johann Struensee, at Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ) sammen med ti andre helligdage skulle afskaffes ved den store helligdagsreform af den 20. oktober 1770.

I gamle dage påstod bønderne: "At Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ) bærer tranen lys til senge", hvilket betyder, at ved årets anden hyldestdag til ære for Jomfru Maria var den lyse del af døgnet nu nået at blive så lang, at man ikke længere behøvede at tænde lys om aften. For den gang var det sådant, at man i slutningen af marts måned blot gik i seng, når der ikke længere var daglys nok til, at man kunne se at udføre dagens mange praktisk gøremål uden af bruge af tændte lys. Det vil sige, at man gik i seng ved cirka 19:15 tiden, men de stod jo også nogenlunde tidligt op den gang, for de stod op, når dagen begyndte at gry, hvilket vil sige ved cirka 5:30 tiden.

I gamle dag håbede bønderne på, at det blev tøvejr på Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ), for som de sagde: "Vor Frue Dags tø giver hundrede læs hø". Til gengæld mente man, at hvis det fryser natten efter Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ), så vil det fryse de kommende 24 nætter.

I gamle dage sørgede bønderne for på Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ) at kikke ned i vibernes reder, for var der denne dag tre æg i hver rede, så ville det indeværende år blive et rigtigt godt vækstår for alle former for afgrøder.

I følge den gamle folkeovertro, så vender de første svaler tilbage til overfladen på Vor Fru Dag ( Mariæ Bebudelse Dag ), for den gang troede man, at svalerne havde gemt sig på bunden af kær og moser hele vinterne. Da ingen end ikke i deres allervildeste fantasi kunne forestille sig, at svalerne om efteråret var trukket til den allersydligste del af Afrika, hvor det er sommer, når det er vinter i Danmark.