Arkiver

Vintersolhverv


Hverdagen.

For ni år siden, da jeg boede i Herlev og var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg denne artikel om Vintersolhverv, som jeg her vil bringe et lille udklip fra …

For en gangs skyld har jeg dog rettet i indlægget, før det blev postet, så det er de aktuelle oplysninger, man finder i det.

🙂

I dag er det Vintersolhverv og dermed at det årets korteste dag, for de kommer simpelhen ikke i en mindre størrelse, hvis man altså tæller dem i timer, minutter og sekunder.

Skrevet på en anden måde så er det i dag, det er er Vintersolhverv.

Hvilket betyder, at det er i dag, at Solen passerer sit laveste punkt langs sin bane på himlen og står over den Sydlige Vendekreds, hvilket helt præcist sker klokken 13:03 efter dansk tid. Det betyder også, at vi har årets korteste dag, som efterfølger årets længste nat.

Så skulle man jo tro, at det var ensbetydende med, at det samtidig var dagen med den tidligste solnedgang og den seneste solopgang, men sådant er det altså bare ikke. I Danmark har vi i år tidligste solnedgang den 13. eller 14. december afhængigt af, hvor i landet du befinder dig og der er kun nogle få sekunder til forskel. Årets seneste solopgang skal vi helt frem til 28. december for at finde.

Kort fortalt så er dagen i dag, hvor solen stod op her i Roskilde klokken 08:41 og går ned igen klokken 15:38, med sine i alt 7 timer og 3 minutter året korteste dag, i hvert fald hvis man tæller ud fra, hvor længe vi kan nyde Solens livsgivende varme skråler.

Det vil også sige, at fra i morgen af går det igen mod den lysere og varmere tid, da dagene fra og med i morgen vil tiltage med cirka tre minutter og 20 sekunder per dag, indtil vi når den 21. juni, som er Sommersolhverv og derfor begynder det allerede dagen efter igen at gå i den forkerte retning mod den mørkere og koldere tid.