Arkiver

ZZZzzz ZZZzzz ZZZzzz


Hverdagen.

I den sidste lille månedes tid har min Skat og jeg haft en lille logerende, og vi kan bestemt ikke lige frem påstå, at den er særlig krævende nok snare tvært imod for det eneste den kræver er fred og ro …

2009/09/27/001.jpg

… så det sørger vi selvfølgelig for, at den får og derfor lader vi den få lov til hænge helt uforstyrret, så den kan få sin skønheds- og især vintersøvn i fred samt ro.

Det drejer sig om et eksemplar af Danmarks nationalsommerfugl …

2009/09/27/002.jpg

… eller nældens takvinge som er dens rigtige navn og den er uden tvivl nok den mest populære af alle de danske sommerfugle. For den er både en velkendt forårsbebuder, der den viser sig allerede på de lune dage i marts måned, et fast indslag i sommeren, fordi den især holder til i det åbne land, i løvskove og i villahaver, samt en del af efterårets rige insektliv, da den holder ud til oktober måned.

Nældens takvinge er en stor, smuk farvet dagsommerfugl, der har en sort krop samt lyst rødbrune vinger med gule og sorte prikker samt en mørk randstrøm med lyseblå prikker. Den kan opnå et vingefang på cirka 4,60 til 5,30 centimeter.

Nældens takvinge lægger sine grønne æg med cirka otte til ni længderibber i hobe på cirka 50 til 150 på nældeblade. Dens laver er sorte med gule længdestriber og de lever kun på nælder og meget gerne mange sammen. Det er derfor den har fået sit navn.

Som voksen overvintrer nældens takvinge gerne i hule træ ude i naturen eller i kældre og uopvarmede rum indendørs. I vinters fandt min Skat og jeg en i et hjørne bag en reol inde i vores stue. Vi lod den dog blive siddende og pludselig en dag i slutningen af marts måned, havde vi en sommerfugl flyvende rundt i vores stue. Jeg lukkede den dog ud på vores altan og jeg håber, den har overlevet det.

Nældens takvinge dukker op i naturen, når den første varme i luften begynder at komme om foråret, og indendørs kan man ofte møde blafrende nældens takvinger i for eksempel vindueskarme. Om sommeren er den en hyppig gæst på altaner og i haver, hvor den suger nektar af mange forskellige slags blomster lige som den tiltrækkes af gærende nedfaldsfrugt. Det sidste har vi dog ikke noget af på vores altan, til gengæld har vi nu en sovende nældens takvinge hængende hen over over hoveddør.

De overfor viste billeder afslører i al tydelighed, at vores hoveddør samt dens dørkarm trænger til at blive støvsuget, det skal de nok også blive, men ikke før vores lille logerende har forladt os, for det ville da være mere end synd at forstyrre den på grund af en gang støvsugning.