Arkiver

Silkeborg Turist Bureau


Oplevelser.

På vej tilbage til bilen efter vores hyggelige besøg på Silkeborg Museum, gik vi lige en tur rundt om Silkeborg Turist Bureau, der lige siden 1996 har holdt til huse i denne smukke ældre bygning …

2008/07/06/201.jpg

… der ligger i Åhavevej nummer 2A ved Havnen. Bygningen er tegnet af den lokale arkitekt Anton Rosen og selv om man har mordaniseret bygningen, så han man gjort det så yndefuldt, at glas partiet …

2008/07/06/202.jpg

… der er Silkeborgs Turist Bureauets indgangsparti og vindfang, på ingen måde skæmmer bygningens helheds udtryk. End videre så ligger bygningen utroligt godt, da den er placeret tæt ved det karakteristiske havnemiljø samtidigt med den har både hjuldamperen Hjejlen, Papirmuseet Bikuben og Silkeborg Museum som de nærmeste naboer.

🙂

På trods af at bygningen endnu ikke har kunnet fejre sin 100 års fødselsdag, så har den faktisk en både lang og meget spændende historie …

Det var bankdirektør Arnold Knap, der i 1921 lod villaen opføre som sin private bolig. Det skete efter tegninger af den lokale arkitekt Anton Rosen.

Bankdirektøren og hans familie boede herskabeligt i villaen, som blandt andet rummede store stuer, der var fint møbleret med tidssvarende fornemme mørke møbler, og med to værelser til pigerne i huset. Så der er ingen tvivl om, at der er blevet lagt hus til megen seriøs snak og store cigarer.

I 1956 ændrede huset radikalt status, da det gik fra at være privat bolig for en bankdirektørs familie til at blive en fødeklinik. Det skete, da frøken V. Rasmussen købte villaen og oprettede Midtjysk Fødeklinik, der hjalp adskillige silkeborgensere til verden i årene fra og med 1956 til og med 1979. De fornemme stuer genlød nu af babyers gråd samt kvinders ammestuesnak, og en glasrude i døren var endda forsynet med en indgravering af en stork.

Klinikken lukkede i 1979 og husets skæbne stod i et par år hen i det uvisse. For frøken V. Rasmussens efterfølgere kunne ikke umiddelbart komme af med huset. Det var formegentlig alt for stort til en almindelig privatbolig og alt for dyrt at bygge om til mindre lejligheder, men i 1982 bed seks personer nu alligevel på.

De købte huset og indrettede et bofællesskab. Sådan fungerede bygningen så lige indtil 1994, og ifølge en af beboerne, var det et godt sted at bo, hvor der blev holdt ikke så få fester i de store stuer. Barnegråden var nu blevet udskiftet med rockmusik.

Efter Silkeborg kommunen købte huset i 1994, blev det moderniseret, og den 10. maj 1996 åbnede dørene for publikum til byens nye Turistbureau. Her bliver helt sikkert rigtigt mange turister og silkeborgensere dagligt hjulpet med diverse spørgsmål og opgaver på både dansk såvel som på udenlandsk.

De gulmalede mure rummer nu brochurer samt informationer i massevis, og det store rum, der blev tegnet som bankdirektørens dagligstue, fungerer i dag som Silkeborgs Turist Bureaus ekspedition.

I 1921 da Anton Rosen tegnede huset, havde han nu næppe et turistbureau i tankerne, men ikke desto mindre fungerer huset som sådan i dag, uden at der er foretaget de helt store ombygninger af bankdirektørens villa.

Ingen vi forlade bygningen, vil jeg lige fortælle lidt om dens arkitekt …

Han hedder Anton Rosen, og han er også arkitekten bag flere andre af Silkeborgs bemærkelsesværdige bygninger … for eksempel Th. Langs Skole og Ørneapoteket. Hans arkitektur var meget karakteristisk og lignede bestemt ikke noget andet i Danmark på denne tid, da han var inspireret af flere retninger blandt andet jugendstilen, som opstod omkring århundredeskiftet. Mange af Anton Rosens bygninger er kendetegnet ved ornamenter og stor detaljerigdom, men bygningen, som i dag huser Silkeborgs Turist Bureauet, fremstår mere enkelt.

🙂

På pladsen foran Silkeborgs Turist Bureau står denne skulptur …

2008/07/06/203.jpg

… der hedder "Kosmos III". Den blev udført af Klaus Horstmann-Czech i 1996, hvor den blev sænket til Silkeborg af Danske Arkitekt& Ingeniørkontor A/S i anledningen af byens 150 års jubilæum.

🙂

Vi nåede lige at komme indenfor hos Silkeborg Turist Bureauet sådant cirka små fem minutter før, det lukkede, men da vi skyndte os og da personalet ikke så ud til at have alt for travlt med at få os smidt ud, fik vi både talte lidt med dem samtidigt med at vi fik en god håndfuld af diverse brochure med derfra.

Det viste sig, at der faktisk er en hel masse meget forskellige ting, som man kan opleve og se, når man er på besøg i Silkeborg eller i byens omegn. Der er i hvert fald flere af de steder, som vi fik brochure over, som vi rigtigt godt kan tænke os at besøge. Så må vi se, hvor meget af det, vi når i år og det vi ikke når i år, når vi måske så næste gang, vi holder ferie i Jylland.