Efter min Skat og jeg havde brugt næsten tre meget spændende timer med at besøge Koldinghus …
… hvor vi første havde deltaget i en rundvisning og vi bagefter havde gået rundt på egen hånd, var det nu ved at være på mere end høje tide, hvis vi skulle nå at finde en butik, hvor vi kunne handle lidt ind, så vi kunne få noget at spise henholdvis om aften og den efterfælgende morgen. For klokken var efterhåndens nået at blive kun nogle ganske få minutter i 17:00.
Nu skulle man jo så tro, at når vi nu havde lidt småtravlt med at finde en butik, før den vel og bemærket var nået at lukke, så ville vi ikke ligefrem have tid til at se på de mange spændende gammel bygninger og deres mange fine deltaljer, som man finder i Kolding gamle bydel, men sådant forholdt det sig nu ikke. For vi tog os tid til at se nærmere på Borchs Gård …
… dens arkitekt er ukendt, for man ved ikke, hvem det er, der har tegnet den. Til genglæd ved man, at gården blev bygget i år 1595, hvor den blev opført til at kunne danne rammerne om et apotek samt som bolig for apoteker Herman Reiminck.
I 1800-tallet var bygningen ejet af købmand og stadshauptmand I. S. Borch, der senere lagde navn til gården, som er et af landets fornemmeste eksempler på byhuse fra renæssancen …
Galvhuset er bygget efter tysk forbilled med rigt udskårne dekorationer i form af akantusløvværk, liljer og rosetter. Fyldholtene imellem etagefremspringenes bjælkehoveder er formet som englehoveder med udbredte vinger og bygningens vindfløj stammer fra det gamle rådhus …
… som blev tegnet af arkitekt L. A. Winstup, der blev født i 1815 og døde i 1889. Bygningen, der blev opført som arrest-, råd- og tinghus i en blanding af renæssance og romask stil, blev bygget i perioden fra 1873 til 1875.
I forbindelse med en omfattende om- og tilbygning, der fandt sted i 1924 ved arkitekt Ernst Petersen, der blev født i 1883 og døde i 1953, blev kun rådhusfunktionen tilbage og bygningens stil blev ændret til senklassicisme.
Det fremspringene midterparti blev forsynet med trekantgavl, og over taget blev det kobberbeklædte tårn med balustrade og ur tilføjet. I Rådhusets trapperum hænger Otto Baches maleri fra kampene om Kolding den 23. april 1849. Kolding Rådhus har for øvrig ligget her på stedet lige siden middelalderen.
Det lykkedes for min Skat og mig at finde en Føtex sådan cirka to minutter i lukketid, så det var jo godt, at vi lige præcist viste, hvad vi skulle have og at der ikke var ret mange andre kunder end os i butikken. Dørene blev da også pænt låst efter os, da vi gik. Kan man så forlange mere service ?
😉
Da vi var blevet færdige med at handle ind, begav vi os hen til bilen, men inden vi nåede så langt skulle vi lige se lidt nærmere på Sankt Nicolai Kirke …
… der er fra cirka år 1250, men flere restaureringer har ændret dens udseende. Dens nuværende udvendige skikkelse er fra periode fra 1885 til 1886, og indvendigt er den især præget af en restaurering fra perioden 1753 til 1758.
Vi begyndte at gå hen til bilen, der stod, hvor vi havde forlagt den cirka tre en kvart time tidligere, på parkeringspladsen ved Koldinghus …
… og efter vi havde holdt en kort pause, imens vi lige fik lidt at både drikke samt spiste, satte vi kursen ud af Kolding by og mod det lejede sommerhus i Guldforhoved, men det kommer der meget mere om i de næste tre indlæg.
🙂
Peter har også skrevet om vores hyggelige, men noget forjaget gåtur i Kolding by, og man kan se de billeder, som han tog under turen, her.