Arkiver

Sankt Calixtus dag


Hverdagen.

For ni år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Calixtus dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Calixtus dag og dagen er officiel mindedag for Calixtus, der oprindeligt var slave for en kristen familie i Rom, da han lod sig omvende til kristendommen, blev han frigivet. Efterfølgende blev Calixtus blandet ind i noget bedrageri og derfor blev han idømt straffearbejde i stenbruddene på Sardinien. Da Calixtus efterfølgende blev løsladt, lod pave Zephyrinus ham føre tilsyn med kirkegården på Via Appia, der for øvrigt stadigvæk bærer hans navn.

Da pave Zephyrinus døde, blev Calixtus valgt til ny biskop for Rom og dermed blev han også den 16. pave, men Calixtus blev først valgt efter en meget svær magtkamp med den stærkt konservative Hippolyt og uenigheden mellem dem var så stor, at Hippolyt lod sig selv vælge som modpave og på den måde opstod den første splittelse i kirkens historie.

Ifølge legenden blev Sankt Calixtus dræbt som martyr i år 222 under Kejser Alexander Severus, men inden det skete, havde Calixtus nået at indføre Tamperdagene.

Godt nok er Sankt Calixtus blevet æret som martyr siden det fjerde århundrede, lige som man finder ham i den officielle Martyrfortegnelsen, men det er højst usandsynligt, at han rent faktisk var martyr i ordets egentlig betydning, for i kejser Alexander Severus regeringstid, der startede i år 222 og sluttede i år 235, foregik der ikke forfølgelser af de kristne. Så Sankt Calixtus lidelseshistorie må derfor betragte som ren legende, da den fortæller, at han blev fængslet under Kejser Aleksander Severus og at denne befaldede, at Calixtus skulle kastes ud af et vindue og derefter ned i en brønd, på lige præcist det sted, hvor kirken St. Maria in Trastevere senere blev bygget.

Før kristendommens indførelse i Norden var året ifølge kalenderen inddelt i kun to årstider nemlig sommer og vinter. Sommeren begyndte den 14. april og vinteren begyndte den 14. oktober, så derfor kaldte man i det gamle bondesamfund Sankt Calixtus dag for vinterdag.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med Sankt Calixtus dag.