Arkiver

Roskilde Museums Købmandsgård


Oplevelser.

Vi forlod Håndværksmuseet og gik ud i gården, som tilhører Brødrene Lützhøfts Efterfølger – Roskilde Museums Købmandsgård. Noget af det første, som vi fik øje på, var Slagtermester H. J. Sloth Nielsens hestevogn …

2008/04/19/201.jpg

… som han brugte, når han bragte varer ud til sine kunder.

Vi kunne desværre ikke besøge hans butik, som i dag er indrettet som en typisk slagterbutik anno cirka år 1920, da den er under ombygning, men vi har været der før og det var spændende at se, hvordan en typisk slagterbutk fra den gang så ud. På nogle områder har den slags butikker ikke ændret sig ret meget og på andre områder har de virkeligt ændret sig meget.

🙂

En af de ting, som jeg synes, er det mest sjove ved at besøge Roskilde Museums Købmandsgård, er, at den inklusiv dens gård virkelig er ført helt tilbage i tiden til cirka år 1920. Hvilket også betyder, at man kan komme til at opleve atmosfæren fra dengang, da toppende brosten, hestevogne og fritgående høns var den fast del af byens miljø.

Min Skat …

2008/04/19/202.jpg

… ville gerne kigge lidt nærmer på den frigående hønseflok og især når det kunne ske igennem hans kamera linse, men så fik hønsene og især hanen den rigtigt gode ide, at de da gerne ville kigge nærmere på min Skat …

2008/04/19/203.jpg

… og da han prøvede på at gå fra dem …

2008/04/19/204.jpg

… fulgte de bare efter ham. Nogle gange har han altså bare for nemt ved at skaffe sig nye venner.

😉

Et lille kig ind i Købmandgårdens åbne magasinbygning …

2008/04/19/205.jpg

… som er fra 1700- og 1800-tallet, hvor man blandt andet kan få øje på en gammel karet og ind til flere former for arbejdsborde samt værktøj, som nok mere høre til Håndværksmuseet.

🙂

Brødrene Lützhøfts Efterfølger blev grundlagt i 1892 og den fungerede som privatejet købmandsbutik indtil 1979. Siden 1982 har Roskilde Museum stået for den dagelige drift af købmandsgården.

Et lille kig på Købmandsbutikkens baghus …

2008/04/19/206.jpg

… som man har mulighed for at besøge. Da man er mere end velkommen til at gå ind bag disken og kigge indenfor på købmandens kontor såvel som i hans baglokale med fodersække og kornvægt.

Selve butikken er også et besøg værd. For den er ført tilbage til det udseende, som den have omkring år cirka 1920 og man har prøvet på at genskabe det daværende varelager med over 1.000 tidstypiske varer, som man har mulighed for at købe.

Man kan altså både købe børster, kandis, klipfisk, pølser ( som hænger på kroge i loftet ), sild i tønder, sæbe i butter, træsko samt meget mere. For godt nok er købmandsbutikken først og fremmest et museum, men der er også rig mulighed for at handle som dengang, hvor varerne blev solgt i løs vægt over disken og de blev puttet ned i papirkræmmerhuse eller papirposer, hvor om der blev båndet sejlgarn fra en rulle, som hang i loftet.

🙂

Efter et besøg i Roskilde Museums købmandsgård er det helt underligt at kigge ud til byen anno 2008 …

2008/04/19/207.jpg

🙂

Man kan se mere om Roskilde Museums Købmandsgård på www.roskildemuseum.dk.

Peter har også skrevet om vores besøg I Roskilde Museums Købmandsgård og man kan se de billeder, som han har taget under vores tur her.