Arkiver

Den årlige folkevandring …


Hverdagen, Årets gang.

… op og ned ad Køgevej er så småt gået i gang, for de allerførste forventningsfulde festivalgæster ankom til byen allerede i søndags også selvom det først er i morgen altså lørdag eftermiddag klokken 16:00, portene til Roskilde Festivalens campingområde officielt bliver åbnet.

Selv om man fra Roskilde Festivalens ledelses side af hvert år vælger at åbne adgangen og dermed portene til campingområdet tidligere og tidligere samt sørger for masser af service og underholdning i venteområderne allerede fra klokken 8:00 lørdag formiddag, bliver den officielle åbningstid som reglen ikke respekteret. For folk har desværre for vane at vælte porterne samt hele rækværket rundt om campingområdet og så bare strømme ind på pladsen. Denne fuldstændige totale mangle på køkultur samt respekt for andres menneskers arbejde – alle de mange frivillige, der står for alt det praktiske i forbindelse med festivalens afvikling skal have lov til at være klar til at tage imod de mange gæster – får desværre ingen som helst form for konsekvens og så længe den ikke gør det, vil det nok forsætte på denne horrible måde hvert år.

Personligt mener jeg, at dem, der har været med til at vælte hegnet og dermed er kommet ind på campingområdet før tid, burde smides ud og efterfølgende fratages deres mulighed for at komme ind på festivalens områder altså både campingområdet og koncertområdet resten af festivallen.

Min Skat og jeg har selv deltaget i den store lokale havefest mange gange og seneste var i 2006, hvor især koncerterne med Gogol Bordello samt Roger Waters var de så absolutte højdepunkter for nu at nævne dem i alfabetisk rækkefølge. Til gengæld var koncerten med Bob Dylan en stor dyb skuffelse.

De efterfølgende år har vi også gerne ville deltage i Roskilde Festivalen, men på grund af alt for meget usikkerhed omkring, hvornår vi rent faktisk kunne få lov til at holde vores sommerferie, har vi ikke kunnet købe billetterne før i så absolutte allersidste øjeblik, for det er ikke sjovt kun at kunne deltage i festivalen fredag aften samt hele lørdagen, fordi man med meget kort varsel skal ændre på sine sommerferieplaner af hensyn til en eller flere kollegaer, der ønsker ferie i allersidste øjeblik og som skal have fri, fordi de har bestilt en udenlandsrejse, før de aftalte med chefen, hvornår de måtte holde ferie, men sådan har vilkårene desværre været for os.

Selv om vi bor tæt på Roskilde Festivalen, så er det ikke så meget, vi mærker til den bort set fra, at min Skat de år, hvor han ikke har mulighed for at holder sommerferie i festivalugen, skal beregne at dagens hjemtur fra arbejdet bliver udvidet med en halv til en hel times tid på grund af bilkøen til campingområdet, der jo starter på Holbækmotorvejen, både om mandagen og tirsdagen i festivalugen samt at det resten af festivalugen bliver stort set umuligt at komme hjem, dels fordi bilkøen til campingområdet på Holbækmotorvejen er så lang, at der skal beregner mindst et par times køkørsel for at komme hjem og dels fordi mange festivaldeltager vælger at parkere deres biler på vores private stamvej også der, hvor det rent faktisk ikke er mulighed for at parkere, så vores stamvej stort set bliver lukket for gennemkørsels på grund af parkeret biler.

Så traditionen tro må de fastboende i vores lokalområde jo bare håbe på, der ikke bliver brug for at få et udrykningskøretøj ind i bebyggelsen, for det vil stort set være umuligt.

I de næste halvanden uges tid bliver vores indkøbsmuligheder også kraftig begrænset ikke så meget fordi, det stort set er umuligt at komme til og fra byens centrum på grund af den årlige folkevandring – hvis de så bare gik, men det gør de altså ikke, de snegler sig af sted, det skal jo helt ikke gå alt for hurtigt, så det er godt, jeg kender “min” by samt de alternative ruter – men mere fordi butikkerne jo gerne vil have så stor en omsætning som over hovedet taget muligt på grund af festivalen og derfor har de tilpasset deres varesortiment, så det stort set kun består af øl, vin, spiritus, dåsetorskerogn samt toastbrød.

Personligt har jeg ikke købt så meget som en eneste alkoholiseret drikkevare siden jeg blev fri for at slæbe øller med mere hjem til min fordrukne mor.

Dåsetorskerogn kan for min skyld godt udgå af produktionen og af helbredsmæssige årsager spiser jeg ikke hvedebrød ud over de få gang per år, hvor vi spiser burger og nu er vi jo rent faktisk gået over til at fremstille vores burger af rugbrødsboller. Så derfor bliver vi nødt til at finde alternative indkøbsmuligheder i byens udkant eller udenfor byen under Roskilde Festivalens afvikling.

Selvfølgeligt kan det godt lade sig gøre, at vi handle ind før festivalen begynder, så vi kan klare os i små to ugers tid, men selv om det befinder sig i køleskabet er det altså meget svært at holde især frugt og grønt frisk så længe, og det er den slags madvarer, der bliver spist mest af hos os.

Personlig synes jeg dog, at vores problem med de mange kedelige spiltimer i en bilkø på Holbækmotorvejen, muligheden for ikke at kunne komme hjem på grund af de dårligt parkedede biler samt de ændrede indkøbsvaner er relative små, når man tager i betrækning, hvor mange mennesker, der får en helt vild fantastik fed oplevelse under årets helt store havefest. Dertil kommer, at byens butikker, cafeer samt fastfood spisesteder virkelige tjener kassen på grund af den kraftige udvidelse af byens befolkningstal, lige som mange af byens foreninger samt sportsklubber via deres salg i de mange boder på festivalens område får et tiltrængt tilskud til deres aktiviteter.

Så her lige før Roskilde Festivalen 2019 for alvor går i gang, vil jeg tillade mig at håbe på, at vejret holder samt fryde mig over alt det gode, den årlige folkevandring op og ned at Køgevej bringer vores by. Om ikke andet så er der mange, der lige pludseligt finder ud af, hvor Roskilde sådant rent geografisk befinder sig på Verdenskortet samt at Roskilde er andet og meget mere en øjenbæ af en domkirke samt nogle kedelige defekte vikingeskibe.