Arkiver

Sankt Botholfus dag – Bodulfs dag – Bodelsmesse


Hverdagen, Årets gang.

For 22 år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Botholfus dag – Bodulfs dag – Bodelsmesse, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Botholfus dag eller på dansk Bodulfs dag samt Bodelsmesse. Vi ved ikke ret meget om Sankt Botholfus ud over, at han ifølge legenden var en benediktinermunk samt at han grundlagde et kloster i den engelske by Lincolnshire.

Det siges, at Sankt Botholfus var ydmyg, mild og meget venlig samt at han altid selv fulgte samtlige af de principper, han lærte videre til sine elever.

Igennem hele middelalderen var Sankt Botholfus en meget populær helgen overalt i hele Danmark, hvilket måske nok mest af alt skyldtes de engelske munkes missionsvirksomhed, og ikke mindre end syv danske kirker er blevet opkaldt efter ham. Den meste kendtes af disse syv danske kirker er nok domkirken i Aalborg.

Ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund, så er Bodelsmesse regn et godt tegn og lige så længe rugen drær før Bodelsmesse, lige så længe mejes den før Olsmesse, der jo falder den 29. juli.

Ligeledes ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund, så vil tørvejr på Bodelsmesse give korte strå samt lave neg, da Bodelsmesse regn er bedre end guld eller som man plejede at sige: “Regn på Budolfs dag, giver en høst, som er bedre end kongens guld“.