Arkiver

Vikingeskibsmuseet


Oplevelser.

Vikingeskibsmuseet …

2007/08/18/201.jpg

… er Danmarks museum for skibe, søfart og bådbygningskultur i oldtiden og middelalderen. Den ældste del af museet, Vikingeskibshallen, der er tegnet af professor Erik Christian Sørensen, åbnede i 1969.

I 1997 blev Vikingeskibsmuseet udvidet med Museumsøen. Her ligger museets bådeværft, hvor publikum kan følge med i bådebyggernes arbejde. Der ligger også et Aktivitetshus, som indeholder museets Skoletjeneste samt Arkæologiske værksted, hvor skibsfund fra Danmark bliver registeret og målt op. Og i Museumshaven ligger museets store samling af traditionelle nordiske træbåde samt rekonstruerede vikingeskibe.

Vi startede med at deltage i den engelske rundvisning, som fandt sted fra 15:00 til 15:45, der efter gik vi rundt i museet på egen hånd.

🙂

Der er kun udstillet fem skibsvrag, der alle som en er fundet i Peberrende ved Skudelev cirka 20 kilometer nord for Roskilde. Her blev i slutningen af vikingetiden – det vil sige sidst i 1000-tallet – tre gamle skibe sænket på tværs af sejlløbet, så de kunne fungere som værn for den vigtige handelsby Roskilde. Kort tid der efter blev denne spærring forstærket ved sænkningen af yderlige to skibe. Spærringen fremtrådte før udgravningen som en undersøisk stenryg. Den har altid været kendt af fiskerne ved fjorden og den lokale tradition ville vide, at den rummede et skib, som dronning Margrethe den 1. havde ladet sænke.

Men ved de undersøgelser, som Nationalmuseet foretog i perioden fra 1957 til 1959, blev det erkendt, at spærringen var noget ældre nemlig fra vikingetiden og at den var opbygget af adskillige skibe.

Som allerede skrevet, så er der kun udstillet fem skibsvrag, men hvis man tager rundvisningen med, hvor man får fortalt en hel del om vikingernes rejer og om deres hverdag, samt især om fundet af de fem skibe og så derefter giver sig god tid og læser alt, hvad der står ved de udstillede genstande, så får man virkelig et indblik i, hvordan vikingerne levede samt om deres samtid.

🙂

Det første indtryk, som man får af Vikingeskibsmuseet, lige når man træder ind i den store hal, hvor de fem skibe er udstillet …

2007/08/18/005.jpg

I 1962 blev en spunsvæg af jern rammet ned omkrig spærringen i Peberrenden ved Skudelev, så den kunne tørlægges. På mindre end fire måneder lykkedes det at udgrave de fem vikingeskibe af stendyngen og optage dem i tusinder af små og mindre brudstykker. Alt vragtømmeret blev bragt til Nationalmuseets konserveringsanstalt i Brede, hvor det gennemgik en langvarig behandling. Det vanddrukne træ tålte ikke udtørring, men måtte udfyldes i alle dets porrer med konserveringsmidlet polyethylengkol, som er en vandopløselig kunstvoks. Fundet omfattede fem forskellige skibstyper, der tilsammen giver et godt indtryk af vikingetidens samfund og spændevidden i vikingetidens skibsbygningskunst.

2007/08/18/004.jpg

Det allerførst skibsvrang, som man ser, når man træder ned i selve skibshallen, er dette havskib …

2007/08/18/006.jpg

… som bliver kaldt: “Skudelev 1”. Det er et kraftigt lastskib måske af typen “knarr”, som omtales i de skriftlige kilder. Skib og last kunne være ejet af en stormand, som selv drog på handelstogt med sit følge eller af flere købmænd, som i fællesskab sejlede skibet og handlede på de omkringliggende markeder.

Man mener, at skibet er bygget ved Sognefjorden i Vestnorge af kraftige fyrreplanker og at det senere er blevet repareret i Oslofjorden samt i Østdanmark. Det har haft dæk for og agter samt et åbnet lastrum i midten af skibet.

2007/08/18/007.jpg

I øverste planke forude er spor af et pileskud. Besætningen har været på 6-8 mand og havskibet har kunnet bruges overalt i Nord- og Østersøen samt på Nordatlanten. På grund af den lave dybgang kunne det også nå langt ind i land ad fjorde og åer.

2007/08/18/008.jpg

Under gunstige vindforhold har det kunnet holde en gennemsnitsfart på cirka 5 knob og under ekstreme vindforhold har skibet nok kunnet sejle dobbelt så hurtigt.

Det store langskib …

2007/08/18/009.jpg

… som bliver kaldet: “Skudelev 2” er et havgående krigsskib, måske af typen “Skeid”. Da det har været bemandet med 70-80 krigere, hørte det til de stormandsskibe, der prises i sagaer og skjaldekvad.

Skibet er bygget af eg og analyser af årringsmønsteret i tømmeret har vist, at skibet er bygget i Dublin området omkrig år 1042. Vikingerne slog sig på et meget tidligt tidspunkt ned i Irland og grundlagde flere byer som befæstede baser langs den irske kyst. Dublin blev hurtig den vigtigste af disse byer. Her etablerede vikingerne sig som købmænd, lejesoldater og skibsbyggere.

2007/08/18/010.jpg

Skibets lange og smalle form har givet det en stort fartpotentiale og med 60 mand ved årerne har det nok kunne holde en gennemsnitsfart af 6 knob over længere afstande, mens farten for sejl i gunstig vind har været noget højere.

Efter et par hyggelige og meget interessante timer indendørs, gik vi udenfor, for at gå os en tur på selve Museumsøen. Her er der også en del at se på.

Hvad dette …

2007/08/18/011.jpg

… går ud på, ved jeg dog ikke noget om, men sjovt så det ud.

😉

Vi gik ud på en af bådbroerne og her er udsigten derfra …

060722-01.JPG

… Vikingeskibsmuseet i baggrunden og et par af de rekonstruerede vikingeskibe, som ligger til kaj, i forgrunden.

I forbindelse med anlæggelsen af Museumsøsen blev der fundet ni skibe fra vikingetiden og middelalderen. Dette skibsfund, Roskildeskibene, er sammen med skibene fra Skudelev et af de mest betydningsfulde skibsfund i Danmark.

De rekonstruerede vikingeskibe, som indgår i museets bådsamling, kan ses i Museumshaven. Her er et billede der fra …

060722-03.JPG

… Bådsamlingen tæller 40 fartøjer og er den største samling af nordiske, klikbyggede træbåde i Danmark. Ud over rekonstruktioner omfatter samlingen originale brugsbåde, som er restaurerede og ført tilbage til deres oprindelige udseende samt af traditionelle bådtyper, der er bygget til museet som led i udstillings- og dokumentationsprojekter.

I sommerperioden arrangeres der sejlture på Roskilde Fjord i de traditionelle nordiske både.

🙂

I det Arkæologiske Værksted …

2007/08/18/012.jpg

… kan man lige for tiden se, hvordan vragdelene fra de to skibsvrag fra vikingetiden og syv fra middelalderen, som dukkede frem, da Museumsøen- og havnen blev etableret, renses og opmåles digitalt samt en udstilling om, det store skibsfund og undervandsarkæologernes arbejde i forbindelse med at rede skibene.

Vandet, som skibsvragdelene ligger i, ind til man kan gå i gang med at udfylde alle deres porrer med konserveringsmidlet polyethylengkol, som er en vandopløselige kunstvoks, er så rent, at der kan leve små fisk i det …

2007/08/18/013.jpg

🙂

Hvis man vil vide mere om Vikingeskibsmuseet kan man besøge dets hjemmeside www.vikingeskibsmuseet.dk

Peter har også skrevet om vores besøg på Vikingeskibsmusset sammen med Kathy og Todd og man kan se de billeder, som han har taget under vores besøg her.