Dagsarkiv: torsdag, 1. april 2010, 21:00

Et lille broderet forårs billed


Hverdagen, Håndarbejde.

Min Skat og jeg nyder det virkeligt 100% fuldt ud, at vi holder påskeferie i denne uge. Vi har jo heller ikke haft nogen som helst former for fridage i de tolv uger, der nåede at gå, fra vores juleferie sluttede og til vores påskeferie endeligt langt om længe startede.

Indtil videre har vi begge to brugt det meste af indeværende uge på at rydde op samt sortere i nogle af vores ting. Noget vi meget længe har haft stor lyst til at gå i gang med, men som vi simpelhen bare ikke lige har haft det fornødne overskud eller den nødvendige tid til at gå i gang med, men nu skal hele denne dejlige friuge jo ikke kun bruges på at arbejde, der skal jo helst også meget gerne være tid til lidt hygge samt noget hyggeligt ind imellem.

I forgårs fandt jeg et lille broderikit med en lille ny knækkede kylling, der stadigvæk sidder i den halve æggeskal, som ligger lige midt i nogle søde forårsblomster …

2010/04/01/201.jpg

… og jeg kom til at gå i gang med at brodere lige med det sammen, jeg havde fundet det frem. Hver gang jeg så har holdt en lille pause med oprydningen og sorteringen, har jeg broderet lige præcist så mange sting, jeg har kunnet nå med en tråd, og på den måde har det kun taget mig tre dage at få det færdigt.

Der er tale om broderikit nummer 12-8339 fra Permin Of Copenhagen og der var cirka dobbelt så meget garn med i pakningen, end der var brug for.

Så der er en ikke helt lille mulighed for, at jeg på et eller andet tidspunkt kommer til at brodere billedet en gang til, når jeg har fundet mine rester af broderistof frem. For billedet er jo så sødt, at det sangens kan bruges som en lille forårs- eller påskegave, og måske især hvis det bliver monteret i den medfølgende hvide ovale plastikramme, som jeg ikke har tænkt mig at bruge til mit eget billede, da jeg allerhelst vil have den slags bag glas.

Da prismærket stadigvæk sidder på pakningen, kan jeg se, at jeg kun har givet 24,95 kroner for broderikittet, der blev købt under Daells Varehus ophørsudsalg, hvor jeg jo også kom til at købe de tre broderikit til de små broderede billeder med de juleglade ænder ( en and, der holder et hjerte, en and, der holder en kringle og en and, der holder nissehue ), jeg nåede at brodere i løbet af december måned sidste år.

Aftens menu …


Hverdagen.

2010/04/01/101.jpg

… kogte ris, de ligger i bunden, millionbøf ala Peter, det vil sige med hakket oksekød, fint hakket løg, fint revet gulerødder og fint snittet rød peberfrugt, der er pyntet med lidt ketchup, samt nogle skriver rugbrød.

Den fjerde fødselsdag


Hverdagen, Nyheder, Ænder.

I dag kan denne søde lille kreative størrelse …

2010/04/01/001.jpg

… fejre sin fire års fødselsdag. Da det i morges klokken 6:00 var lige præcist fire års tid siden, jeg skrev det allerførste indlæg på min blog / hjemmeside "Den Kreative And".

🙂

I løbet af de første fire års tid er det blevet til ikke mindre end 3.284 små og store indlæg ( dette er indlæg nummer 3.285 ) om løst og fast samt stort og småt i mit liv. Alle disse indlæg indeholder i alt 983.288 ord og de fylder totalt 5.529.790 bytes inklusiv diverse billeder. Der til kommer, at jeg i løbet af de første fire års tid har modtaget 405 kommentarer, der indeholder 32.691 ord og de fylder totalt 187.947 bytes i hvert fald hvis jeg skal tro på, hvad der står i Statistikker – Generelt.

🙂

Da jeg skrev det allerførste indlæg, havde jeg sat mig for, at min blog skulle være en form for åben dagbog over mine få kreative udfoldelser, der så skulle krydders med lidt løst og fast om lidt stort og småt i min hverdag samt selvfølgeligt om ænder, fordi jeg jo samler på dem, men når jeg nu her til morgen sidder og ser tilbage på alle de mange indlæg, det er blevet til i løbet af de første fire års tid, så kan jeg ser, at det mere og mere er blevet til, at jeg skriver mest om løst og fast om stort og småt i min hverdag, der så bliver krydret med mine kreative udfoldelser, oplevelser samt ænder, samtidig med jeg i større og større grad oftere og oftere bruger min blog som en form for selvterapi, da jeg brugen den som stedet, hvor jeg kan komme til at sætte ord på nogle af mine inderste følelser samt tanker.

🙂

Hvor mange indlæg mon det kan blive til i løbet af de næste fire års tid ?

😉

Mit logo er for øvrigt tegnet af Maud Pedersen.

Aprilsnar


Hverdagen.

For ti år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg denne artikel om Aprilsnar, som jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Jeg har dog tilføjet et par nyere begivenheder i dette indlæg for at gøre det lidt mere aktuelt.

Aprilsnar er en meget gammel skik, der hænger sammen med foråret, som traditionelt har givet en god anledning til at drille, gække og vende hverdagens normer sådant lidt på hovedet, lige som det for eksempel også sker til både nytår og fastelavn.

I Tyskland har man kendt til skikken at "narre april" fra begyndelsen af 1600-tallet, men en lignende skik, der hed "qurinalerne", fandtes allerede i det gamle Rom. Den gang var narrerierne knyttet til nytår, hvor vi jo også i dag bruger forskellige former for spøg-og-skæmt samt laver godmodige drillerier med hinanden.

En af de mange spændende teorier omkring valget af lige præcist den 1. april til at være narredato hænger sammen med kalenderreformen. Det vil sige overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender, men hvorvidt det passer eller ej, kan man ikke rigtigt finde ud af. For langt de fleste kulturer har en eller anden form for forskellige narredage, der som regel er placeret i tilknytning til betydelige skift i årets cyklus som for eksempel nytår og forår.

Frankrig var det første land i Europa, der overtog pave Gregorius´ kalender, hvilket skete allerede i 1582, men allerede i 1564 havde en lov flyttet årets officielle starttidspunkt fra påske til 2. januar. En af konsekvenserne af dette kalenderskift var, at nytår blev flyttet fra slutningen af marts til den 1. januar.

I følge denne teori blev den franske betegnelsen "Poisson d´avril", der kan oversættes til "Aprilsfisk" sammen med drillerier, knyttet til de stædige, der ikke ville lade sig indrullere i det nye system, men hårdnakket holdt fast ved at fejre det gamle nytår.

Denne teori kan dog ikke forklare, hvorfor aprilsnarreriet så var udbredt i anglikanske så vel som protestantiske lande på den 1. april allerede før overgangen til den gregoriansk kalender.

I gamle dage, det vil sige for en cirka 150 til 200 år siden, handlede aprilsnarrerierne primært om at få sit "offer" til at løbe afsted for at gøre eller se et eller andet. I dag handler aprilsnarrerierne primært om, at få sit "offer" til at tro på et eller andet.

I 1700-tallets bondesamfundet gik aprilsnarreriet primært ud på at gække eller narre en eller anden til at "løbe april". Hvilket vil sige,at man skulle få et "offer" til at begive sig af sted i et opdigtet ærinde eller få vedkommende ud på gaden med en påstand om, at der for eksempel var ildebrand eller lignende. Denne form for aprilsnar har man kendt til i København siden slutningen af 1700-tallet. Var man så heldig, at man fik sit "offer" til at begive sig afsted, råbte man "Aprilsnar !" efter vedkommende på præcist samme måde som man gør det i dag.

Denne form for aprilsnarrerier kan også godt forekomme i dag. For eksempel oplyste en lokalradio for nogle år siden, at der hos De Danske Spritfabrikker var sket en fejl i produktionen, hvilket havde bevirket at forskellige alkoholprodukter var blevet blandet sammen. Da det jo ikke kunne sælges, men bare skulle smides ud, tilbyd man derfor folk, at hvis de den 1. april det år tog dunke, kander med mere med til De Danske Spritfabrikker, kunne de få adskillige liter af det mislykkede produkt ganske gratis. Dette resulterede i en meget lang kø af folk, der var udstyret med alle mulige og umulige former for dunke, flasker, kander med mere, foran De Danske Spritfabrikker og alle som en har de helt sikkert følte sig ret så snydt, da det gik for dem, at der var tale en en aprilsnar.

Som reglen er aprilsnarrerierne ganske hamløse, men dog ikke altid for eksempel var en af de ældste skriftlige aprilsnarrerier, som man kender til, langt fra harmløs … forfatteren Jonathan Swift, der blandt andet har skrevet "Gullivers Rejser", udgav i 1708 en lille almanak, hvori han blandt andet forudsagde den engelske astrolog John Partridges død. For han ville dø af feber den 29. marts 1708. Den 30. marts 1708 udsendte Jonathan Swift, som skrev under pseudonymet Isaac Bickerstaff, en pamflet, hvori han oplyste, at John Partridge så sandelig allerede var hedengangen. Hvilket resultatet i, at den stakkels "afdøde" vakte helt vildt furore overalt, hvor han kom den 1. april det år. Om morgenen den 1. april 1708 blev John Partridges vækket af folk, der kom for at arrangere hans begravelse. Det må vel siges, at være en noget ret så makaber aprilsspøg og practical joke, som forfatteren Jonathan Swift havde fundet på.

Et nutidigt eksempel på et ikke helt så harmløs aprilsnarreri, der formentlig helt utilsigtet afstedkomme panik, var der webstedet Euroinvestor den 1. april 2001 oplyste følgende … TDCs direktør Henning Dyremose er på vej til at forlade sin nuværende stilling, da han ønsker at vende tilbage til en tidligere ansættelse … det har nu næppe været tanken bag dette aprilsnarreri, at der skulle handles på udsagnet, men det blev der. For nogle af TDC´s investorer valgte på baggrund af udsagnet at sælge ud af deres aktier, og hverken disse investorer eller for den sags skyld Københavns Fondsbørs syntes, at det var spor morsomt, da det gik op for dem, at der var tale om et aprilsnarreri.

Drillerierne i forbindelse med Aprilsnar er ikke kun noget, der foregår i de små hjem. For hvert år vrider massemedierne lige fra aviserne over fjernsynet og radioen til Internettet deres hjerner for at finde på en nogenlunde rimelig "troværdige" historier, som de kan bilde deres lyttere, læsere og seer på ærmet.

Dette fænomen har været kendt i hvert fald siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor en københavnsk avis i 1914 kunne oplyse de forundrede læsere om, at solen havde sovet over sig, og derfor var den stået 9 minutter for sent op.

I dag har langt de fleste aviser med bare nogenlunde respekt for sig selv stort set altid en aprilsnar i form af en fingeret og temmelig usandsynlig historie, der står et eller andet sted i spalterne den 1. april. Ofte har historierne den lille finesse, at datoen 1. april eller ordet ranslirpa, der er aprilsnar stavet bagfra, indgår i teksten.

Avisernes aprilsnar har igennem årerne løb været talrige, men de har som regelen "kun" handlet om at narre læserne og ikke om at få læserne til at handle. For eksempel har Politiken under en skraldemandskonflikt forsøgt at bilde deres læsere ind, at mågerne i Århus, var blevet så talrige, at der ikke var føde nok til dem alle sammen og at de derfor var begyndt gå til angreb på mennesker i bedste Hitchcock-stil, og Berlingeren har påstået, at Netto-kæden ville åbne forretning i flere etager inde i Rundetårn.

I en årrække har radiomediet også været med på spøgen. For eksempel udsendte Danmarks Radio, det var dengang, det stadigvæk hed Statsradiofonien, en aprilsspøg i 1946 i en udsendelse, hvor man besøgte en opfinder, der havde konstrueret et helt fantastisk apparat, som gjorde det muligt at se alt, hvad der foregik på et hvilket som helst sted i hele verden.

På Internettet kan man naturligvis have sin aprilsnar liggende på en særlige del af siten, som kun er åben den 1. april. Det var lige præcis hvad Danmarks Radio gjorde i 2002, hvor der blev oprettet en særlig website, hvor personer, der havde lyst til at blive studieværter, kunne tilmelde sig og blive castet. Op til flere tusinde personer klikkede sig ind, fordi de ville tilmelde sig, men de gik altså desværre lige direkte i en aprilsnars fælde.

Skærtorsdag


Hverdagen.

For ti år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den lange artikel om påsken, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Det var om torsdagen, at Jesus spiste den sidste nadver sammen med sine tolv disciple. Han lagde sig på sine knæ og vaskede deres fødder for dem.

Ordet "skær" betyder lys, ren og sart. Det er derfor, at denne torsdag hedder skærtorsdag.

Det er også fordi, at det var Jesus sidste måltid før hans død, at det i følge overtroen er forbundet med uheld at være tretten til bords. Så husk derfor altid: enten at være tolv til bords eller at invitere Ludvig den fjortende med for eksempel i form af en tøjbamse eller en dukke. Det kan også klares ved, at man sætter en nipsenål fast i bordets dug, da man jo dermed også har fjorten hoveder rundt om bordet.

I gamle dage var det husbondens pligt at sørge for at alle hans tjenestefolk kom til alters i kirken for at få nadveren, og kirkens klokker skulle være helt tavse for at symbolisere Jesus forberedelse til langfredag.

Skærtorsdag er helligdag både i Danmark og Norge, men helt almindelig hverdag i Sverige. Så måske skulle man bruge dagen i dag til en lille shoppingtur på den anden side af sundet ?

Sankt Hugos dag


Hverdagen.

For ti år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Hugos dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Hugos dag eller Den hellige Hugo af Grenobles dag og ifølge legenden blev han født i år 1052. I år 1080 blev Hugo som 27 årig bispeviet af den hellige pave Gregor den syvende. Hugo døde den 1. april 1132 kort før sin 80 års fødselsdag og allerede den 22. april 1134 blev han helgengkåret af pave Innocent den anden på konsiliet i Pisa.

Lige ledelse efter legende så var Sankt Hugo så from, at han havde lovet, at han aldrig nogensinde ville nærme sig en kvinde og det løfte holdt han i 50 år altså lige indtil sin død.

Sankt Hugos relikvier blev opbevaret i Maria-katedralen i Grenoble helt frem til 1500-tallet, hvor de faldt i hænderne på Hugenottene, der brændte dem offentlig.

Ifølge folkeovertroen i det gamle bondesamfund blev disciplen Judas Iskariot fødet den 1. april, men det kan hverken af- eller bekræftes.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med Sankt Hugos dag.