Arkiver

1. pinsedag


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg denne artikel om 1. pinsedag, som jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Det er ved at være en meget gammel tradition, at solen skal danse pinsemorgen ( altså om morgen 1. pinsedag ), da den med meget stor sandsynligvis stammer fra midten af 1800-tallet.

På den tid er der flere beretninger og ikke mindst fra de borgerlige miljøer, som fortæller, at man pinsemorgen skal ud og se solen danse. En af de ældste vidnesbyrd findes i Vilhelm Bergsøes "Fra den gamle fabrik", som udkom i 1869.

En ældre forestilling knytter sig imidlertid til påskesolen. I store dele af Europa og altså også i Danmark mente man, at solen dansede påskemorgen, fordi den var så lykkelig over, at Jesus var genopstanden, men den holder vis nok ikke i længden.

😉

Indtil 1845 havde alle borgere i Danmark pligt til at gå i kirke på de kirkelige helligdage. Siden blev lovgivningen dog til al held lidt efter lidt lempet og i dag er det helt frivilligt, om man vil spilde sin tid med at gå i kirke.

Men tilbage til "de gode gamle dage" for måske var det med at feste tidligt om morgenen bare en god måde at omgå helligdags lovgivningen. Hvori det tidligere nemlig hed, at alle offentlige forlystelser ikke måtte afholdes efter klokken seks 1. pinsedag, men hvis man nu festede inden klokken seks om morgen og med det påskud, at man ville se solen stå op, så var det jo rent faktisk fuldt ud tilladt.

🙂