Arkiver

Mortensaften


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Mortensaften, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Mortensaften og i morgen den 11. november er det Mortensdag eller rettere i morgen er det Morten Bisps dag, og lige som med så mange andre af vores mærkedage og øvrige højtider så påbegynder vi fejringen aften før altså den 10. november.

Mortensaften kendetegnes jo som bekendt ved, at man i mange hjem serverer ande- eller gåsesteg. Det er nu en ret ny stik her i landet, for i gamle dage havde man simpelthen ikke råd til at spise fjerkræ på gårdene, fordi det enten skulle afleveres til herremanden eller sælges i købstaden.

For øvrigt har jeg nu aldrig kunnet forstå, hvorfor vi skal spise ænder Mortensaften for at hævne os på gæssene. For på mig virker det fuldstændigt totalt ulogisk, at man vil hævne sig på nogle, som i dette tilfælde er gæssene, ved at lade det gå ud over nogle andre, som i dette tilfælde er ænderne, der er helt uden skyld i det, der skete.

Nok endnu en af den slags underlige ting, man skal være rettroende kristen for at kunne se noget nogenlunde rimeligt fornuftigt i.

Jeg vil for øvrigt fortælle lidt mere om Morten Bisp i morgen, hvor det er Mortens dag.