Arkiver

Lidt om oktober måned


Hverdagen, Årets gang.

Den tiende af et kalenderårs tolv måneder er oktober, der også er den sjette af et kalenderårs tolv måneder, der har 31 dage. Oktober måned er muligvis opkaldt efter det latinske ord octo, der betyder otte, hvilket skyldes, at i det gamle Rom var oktober måned årets ottende måned, men allerede i år 153 før vores tidsregning, da romerne gjorde januar til årets allerførste måned, blev oktober måned, der jo indtil da havde været årets ottende måned, gjort til årets tiende af slagsen.

I Danmark har oktober måned været et kalenderårs tiende måned siden starten af det 14. århundrede, men i mange af de omkringliggende lande begyndte et kalenderår med marts måned til langt ind i det 17. århundrede samt nogle steder det 18. århundrede og dermed kan ældre årstalsangivelse afvige med et år.

Oktober måneds gamle danske navn er sædemåned og det skyldes, at det er i løbet af oktober måned, man sår vintersæden, der i det gamle danske bondesamfund var rug.

I løbet af oktober måned skal man plukke de sidste af årets frugter og bagefter skal frugttræerne gødes, hvilket man i det gamle danske bondesamfund gjorde med en god portion komøg og humleplanterne fik svinemøg.

Når det så er klaret, skal de sidste gulerødder samt kålroer hives op ad jorden og fårene kan klippes for sidste gang i år, men årets allersidste afklippet uld kan kun bruges til vadmel, der for eksempel kan burges til uldne frakker samt kåber.

De udegående svin skal indfanges samt anbragt i svinestien, hvor de bliver fedet godt op før slagtningen og i det gamle danske bondesamfund kunne man, hvis oktober måned var meget kold, begynde at slagte dyrene og salte kødet samt støbe lys af oksetællen.

End videre så skal hovedparten af vinteren forråd være i hus inden oktober månedes udgang. I det gamle danske bondesamfund var det jo langt vigtigere at samle forråd end det er tilfældet i dag, hvor stort set alle former for madvarer kan købet hele året rundt, og man bekymrede sig derfor rigtigt meget om høsten nu også havde været så god, at der var mad nok til hele husstanden altså både mennesker og dyr, for hvis det ikke var tilfældet, ville alle jo komme til at sulte og nogle ville måske komme til at død af sult.

I det gamle danske bondesamfund var oktober måned også det tidspunkt af året, hvor man for alvor gik i gang med alle de mange forskellige indendørssysler. I loerne blev der tærsket på livet løs, så man kunne få kerner, der kunne males til mel, korthalm til strøelse til dyrene samt langhalm til reparation af stråtagene og i stuehusene var kvinderne i fuld gang med at brodere, karte, kniple, spinne, strikke, sy samt væve. De fleste steder strikkede mændene dog selv deres strømper af frygt for at kvinderne skulle strikke onddom ind i dem og det dermed ville komme til at ske dem altså mændene, der bar strømperne, der var strikket af kvinderne, noget ondt.

I løbet af oktober måned kan vi jo desværre for alvor konstanter at årets efterår er ankommet til vores breddegrader, men så kan vi jo glæde os over, alle de mange kønne gule, orange, røde samt brune nuancer naturen byder på, før bus-kene og træernes lader deres allersidste blade falde.

Når vi nu ved, at efteråret er ankommet og vinteren er på vej til vores breddegrader, vil det jo også være meget rart at få lidt at vide om, hvordan de bliver og det kan naturen fortælle os noget om. For eksempel sagde man i det gamle danske bondesamfund: “Hvis bierne kitter staden tilligt til, fårene skal drives ind med vold og ræven gør, så bliver det koldt“, “Hvis haren optræder i sommerpels i oktober, bider vinteren sig ikke fast lige straks“, “En hård oktober giver en mild vinter, mens en mild oktober hidfører en kold og rå marts“, “Tåge i oktober varsler megen vintersne” samt “Vil træerne ej lade løvet fare, bliver vinteren streng, så tage dig i vare“.

Så skal vi jo også lige huske, at det er den allersidste dag i oktober måned altså den 31. oktober, vi officielt fejer Halloween, selv om mange gør det allerede i løbet af efterårsferien, der hvert år falder i uge 42.

Det plejer for øvrigt også at være i efterårsferie altså i uge 42 at langt de fleste af landets butikker begynder at få de allerførste julerelaterede varer frem på deres hylder, så dem, der gerne vil være i god tid med julens indkøb, kan være det og alle brokkehovederne kan få lov til at komme med alt deres sædvanlige sluder om “at julen også begynder tidligere og tidligere hvert år”, hvilket jo så nok bare skyldes, at de altså brokkehovederne har en enorm dårlig hukommelse.