Dagsarkiv: onsdag, 10. juli 2013, 21:00

Sommerens tredje byvandring – I Gustav Wieds fodspor


Hverdagen.

Desværre kom min Skat og jeg ikke til at deltage i sommerens tredje byvandring, der handlede om at gå i Gustav Wieds fodspor, for ingen af os havde det i sig, der skulle til for at gøre det.

Min Skat er træt efter en lang samt meget anstrengende arbejdsdag samtidigt med han ikke har fået ret meget søvn de sidste tre nætters tid, da jeg mere eller mindre har hostet mig igennem dem, og jeg er træt, fordi jeg stadigvæk kæmper med den influenzalignende luftvejs infektion, der ramte mig i torsdags, så derfor undlod vi at deltage i aftens byvandring og dermed kom jeg heller ikke til at smidte nogle af de øvrige deltager.

Aftens menu …


Hverdagen.

2013/07/10/201.jpg

… kogt blomkål, der er pyntet med lidt friskkværnet peber, kogte kartofler, krebinetter af hakket kalve- og svinekød med maximalt 7% fedt, der er pyntet med lidt ketchup, samt nogle skriver rugbrød.

Vundet op


Hverdagen.

Det er meget muligt, at jeg stadigvæk har bruge for at tage mindst en powernap i løbet af dagen, hvilket jo nok skyldes, at min krop stadigvæk bruger en hel del af min energi på at hele rigtigt op efter operationen samt komme af med den influenzalignede luftvejsinfektion, jeg snart har "hygget" mig med i en uges tid, og at jeg derfor stort set ikke når noget som helst af alle de helt almindelige daglige praktiske gøremål ud over de så absolutte allermest nødvendige af slagsen, men lige nu vil jeg så i stedet for at være ked af alle de ting, jeg ikke har nået i løbet af dagen, glæde mig over, at jeg i løbet af eftermiddagen rent faktisk har nået at klare opvindingen af de ti sidste af de tyve nøgler sort ( farve nummer 2012 ) Perle Acryl ( 100% acryl ) med en løbelængde på cirka 220 meter per 50 gram …

2013/07/10/101.jpg

jeg sidste år fik i julegave af familien i Fakse, så nu er det klart til at blive hæklet eller strikket af.

Husk at …


Hverdagen.

… det er i aften klokken 19:00, der er mulighed for at deltage i den tredje af sommerens syv forskellige aftenbyvandringer i Roskilde. Traditionen tro er det Lotto Fang og Kaj V. Hansen, der vil skiftes til at være fortæller samt guid på byvandringerne.

Mødestedet er på Stændertorvet ved trappen ind til turistbureauet og i aften er det Kaj V. Hansen, der vil gå i Gustavs Wieds fodspor.

Nedtællingen fortsætter …


Hverdagen.

… for hvis alt går lige præcist sådant, som min Skat og jeg håber på samt som vi har planlagt, så på fredag, når han kommer hjem fra arbejdet med efterfølgende træning, tager vi hul på vores to uger lange sommerferie, hvilket vil sige, at vi holder sommerferie fra og med lørdag den 13. juli 2013 samt til og med søndag den 28. juli 2013.

Det bliver helt sikkert rigtigt dejligt med ikke mindre end seksten sammenhængende fridage, og jeg behøver nok næppe at skrive, at vi begge to virkelige i den grad glæder os til årets to uger samt to dage lange sommerferie, der primært skal bruges til aflivning af diverse hængepartier samt hygge.

Sankt Knud den Helliges dag


Hverdagen.

For tretten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Knud den Helliges dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Knud den Helliges dag og dagen er officiel mindedag for Knud Den Anden, der var Danmarks konge fra år 1080 samt til år 1086.

Sankt Knud den Hellige er for øvrigt sammen med Ansgar Danmarks nationalhelgen, men i virkeligheden var Knud Den Anden nok ikke lige frem nogen særligt from konge, for han prøvede at indføre tvungen tiende altså en beskatningsform, hvor alle bønderne skulle betale en tiendedel af deres høst til kirken, og dermed blev han naturligvis meget populær hos landet præster, men altså ikke hos den i forvejen meget fattige befolkning, der primært levede af landbrug.

Knud Den Anden fik dog aldrig gennemført indførelsen af tiendeafgiften altså den tvungne skat til kirke og i det hele taget blev han stadigvæk mere og mere upopulær hos både landets bønder samt stormænd.

I foråret 1086 ankom Knud den anden til kongsgården i Vendsyssel for at sætte gang i et sort planlagt plyndringstogt til England, der var blevet udskudte, men han blev ikke som forventet mødt af kampklare soldater, men derimod af en rasende menneskeskare, der drev ham på flugt gennem Jylland og Fyn.

Knud Den Anden nåede at flygte til Odense, hvor han gemte sig i Sankt Albani Kirke altså den daværende domkirke, der kun var en meget simpel lille trækirke og foran hvis altan han ved højlys dag blev dræbt den 10. juli 1086.

Efter Knud Den Andens død kom der kraftig misvækst i hele landet og alle fattige samt rige sultede, da præsterne så begyndte af fortælle om de undrer, der skete ved kongens grav, blev befolkning overbevist om, at modet på Knud Den Anden nok havde været en frygtelig fejltagelse og derfor ansøgte man paven om lov til at helgenkåre ham, hvilket fandt sted ved en stor højtidelighed i Rom i år 1101.

Som bekendt så fosætter høbjærgningen jo i juli måned og har foråret været meget mildt, så kan den først rug godt være moden allerede nu, derfor sagde man meget håbfuldt i det gamle danske bondesamfund: "Sankt Knud kører bonden med leen ud" eller "På bondeknud begynder høsten", men rugen eller i hvert fald de øvrige kornsorte skal jo gerne vokse lidt endnu og derfor sagde man også "Sankt Knud tørke gør bondens tanker mørke".

Held i uheld


Hverdagen.

I løbet af natten har den ene af vores fem blommecherrytomatplanter, der står på hylden på altanen, fået overbalance, hvorefter den er væltet og til al held for den, så stod det sammenklappede vingetørrestativ lige præcist sådant, at det kunne gribe den …

2013/07/10/001.jpg

… så den dermed undgik at havne på gulvet, hvilket den nok ikke havde overlevet uden skræmmer.

Så selv om min Skat egentlig ikke har tid til at gøre den slags om morgen, før han skal ud af vores hoveddør, så han kan nå at møde på sit job til tiden, så blev han lige nødt til at udstyre den uheldige blommecherrytomatplante med en støttepædagog i form af en lys træ blomsterpind, så den …

2013/07/10/002.jpg

… så fremover forhåbentlig kan holde sig oprejst samt blive stående på hylden.