Arkiver

Lidt om procenter


Hverdagen.

I går morges skrev jeg blandt andet …

Det er mandag morgen og dermed er en hel ny arbejdsuge lige begyndt. Denne arbejdsuge er så i hvert fald for min Skats og mit vedkommen 20% kortere end, hvad en helt normal arbejdsuge plejer at være, eller skrevet på en anden måde den kommende weekend er 50% længere, end hvad en helt normal weekend plejer at være.

… dette har fået mig til at tænke lidt på, hvor stor forskel der i grunden er på, hvordan man beskriver en ting. For der er jo slet ingen former for tvivl om, at 50% er 2½ gang mere end 20% eller er det nu også altid det ?

I dette tilfælde er en reducering af indeværende uges antal af arbejdsdage med 20% jo lige med en hel arbejdsdag mindre, men en forøgelse af denne uges antal af fridage med 50% er jo kun en hel fridag mere. Så både reduceringen på 20% så vel som forøgelsen med 50% er lige med en dag. Det vil altså sige, at de to meget forskellige procentsatser repræsentere lige præcist den samme værdi.

Så tænkt lidt over dette næste gang du læser om et eller andet, der er forøget eller reduceret med en eller anden procentsats, om det nu også er helt så godt eller helt så slemt, som det lige ser ud til at være.