Da det er lørdag, vi har weekend og vejret, når man tager i betrækning, at det er den næstesidst dag i august måned, er flot og rimeligt lunt, så blev vi enige om at gå en tur ind til Roskildes centrum.
Allerede da vi nåede til Køgevej fik vi øje på de første spæde sene sensommer / tidlige efterårstegn. For rønnebærtræerne har ikke kun masser af rønnebær, men mange af dem er ved at være helt modne …
Vi forsatte ad Køgevej, til vi nåede til stationen, så gik vi via tunnellen over til Jernbanegade og derfra til Hestetorvet, hvor der i dag er Sundhedsdag, men der var ikke rigtigt noget at se på, så vi gik ned til Algade, hvor man flere steder har opsat små hyggelige kroge med store blomsterkrukker og bænke …
Jeg brugte lidt tid på at kigge nærmere på nogle af de mange flotte blomster igennem mit kameras linse …
… før vi forsatte hen ad Algade, til vi nåede til Stændertorvet …
… hvor der altid er torvedag hver onsdag og lørdag året rundt. Som altid var det en god og hyggelig blanding af små boder med blomster, frugt og grønt samt fisk, kød og pålæg i den ene side af Stændertorvet og mere almindelige loppemarkedsboder med alt muligt mærkeligt i den anden side af Stændertorvet …
Vi fik hilse på vores to faste andepusher ( både ham, som vi køber diverse "Andres And & Co." blade, "Lommemus" samt "Lommeænder" af samt hende, som vi normalt plejer at købe diverse små og mindre andefigurer af ) og jeg fik købt en enkelt lille hvid stående keramik and, der kommer mere om den i det næste indlæg.
Langs med to af Stændertorvets sider er der opstillet en god håndfuld blomsterkrukker …
… hvis indhold jeg brugte lidt tid på at kigge nærmere på igennem mit kameras linse …
Vi foretog et lille hurtigt besøg hos byens Turist Bureau, hvor vi lige fik "hamstre" nogle få brochure over nogle forskellige seværdigheder, som vi godt kunne tænke os at få tid til at besøge. Da vi kom udenfor igen, satte vi os på en lille bænk, som står i Turist Bureauet overdækning ved dets indgangsdør, hvorfra man kan se ud igennem det lille "vindue" …
… samt har en god udsigt til Stændertorvet, hvor der er flere spændende detaljer som for eksempel denne lygtepæl …
… hvis man bare har øje for den slags.
Vi forsatte ned af Skomagergade til Støden, derfra gik vi via Ringstedgade, Schmeltzs Plads, Bredgade samt Allehelgensgade og da vi nåede tilbage til Jernbanegade, blev vi enige om, at vi ville gå hjemad via Roskilderingen og så lige smutte en hurtigt tur igennem Aldi for at handle lidt ind.
🙂
Roskilde Ringen, som i dag er et dejligt lille grønt åndehul tæt på næsten det hele og især bymidten, var oprindelig en 1.380 meter lang motorbane, som blev anlagt i en nedlagt grusgrav i 1955 kun et stenkast fra Roskilde Sygehus.
Det var ostekongen Poul Tholstrup, som skabte Danmarks første permanente motorsportsbane i samarbejde med Automobil Sportsklubben København og banen var Danmarks mest kendte motorbane i perionden fra 1955 til 1968, hvor den blev nedlagt og senere omdannet til en park.
I den perioden, hvor Roskilde Ringen var en motorbane, var den et sted, hvor mange verdensstjerner dystede mod hinanden.
Det sidste løb blev kørt på Roskilde Ringen den 22. september 1968 og på det tidspunkt, var banen stort set omringet af beboelsesejendomme.
🙂
Vi forsatte ad Køgevej, som vi krydsede via den lille gangbro, før vi forsatte hen til Roskilderinges indgang for enden af Knudsvej. Ingen vi nåede ind i selv det område, som bliver kaldt for Roskilderingen, skulle jeg lige have et lille nærbillede af disse kønne blomster …
… som stod langs med stien …
Vi blev enige om, at vi denne gang ville tage turen rundt om Roskilderingen mod uret, men inden vi nåede ret langt hen ad stien, skulle vi lige se lidt nærmere på denne opstilling …
… der viser princippet i en kollergang, der er en kværn, der er opbygget af en vandretliggende cirkulær sten og to cirkulære lodret stående sten. Disse to løbere er placeret indenfor den vandretliggende stens kant.
Denne kollergang stammer fra 1800-tallets Mellemeuropa og den blev opstillet i Roskilde Ringen i 1986.
Det er for øvrigt den kendte ostehandler Poul Tholstrup, som gemmen mange år samlede sig en anseelig mænge møllesten, der i starten af 1980erne skænkede denne kollergang til Roskilde Kommunes Parkafdeling.
Kollergange har været anvendt i Sydeuropa til presning af oliven samt i Danmark til blandt andet fremstilling af krudt på Frederiksværk og til knusning af glas på Holmegaard Glasværk.
Godt jeg kun samler på ænder, de fylder ikke nær så meget og vejer en del mindre end møllesten.
😉
Oppe på stien igen nød vi atter den kønne udsigt til søen …
… nede i bunden af den tidligere grusgrav og motorløbsbane, før vi forsatte med at nyde alt det grønne. Flere steder fik vi øje på store næsten helt modne hyben …
… vi forsatte langs med stien til vi nåede til den første udgang til Ringvejen, hvorfra der er denne smukke udsigt …
Vi gik lige rundt om Aldi for at handle lidt ind, før vi gik hjem ad og da vi nåede til Roskildevænget, kunne vi flere steder se, at selv hyldebærerne …
… efterhåndens er blevet plukkemodne.