Dagsarkiv: mandag, 17. marts 2008, 15:00

Hvid påske ?


Hverdagen.

Godt nok sner det lige nu …

2008/03/17/001.jpg

… men jeg håber og tror på, det ikke er noget, som bliver liggende.

🙂

Påskeharen


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg denne artikel om påsken, som jeg her vil bringe et lille udklip fra …

2008/03/14/101.jpg

Påskeharen blev først en fast del af den nordiske tradition i begyndelsen af 1900-tallet.

I gammel tid blev haren betragtet som et ondt og ulykkebringende dyr. Den gang troede man fuldt og fast på, at Fanden og heksene ofte optrådte i hareskikkelse.

Det var først for cirka hundrede år siden, at man begyndte at acceptere haren ( og kaninen ) som et påskesymbol. Påskeharen, der kommer med ( lakrids eller sukker ) æg, er kommet til Norden fra Tyskland.

Sankt Gertruds dag


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Gertruds dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Gertruds dag og hun var en belgisk abbedisse fra Nivelles, der ifølge legenden hjalp de døde på deres første nat på vej til skærsilden.

Sankt Gertrud er også de syges samt vejfarendes særlige beskytter og derfor blev hun førhen dyrket meget af blandt andre de omrejsende købmænd fra hansestæderne, der jo som bekendt altid var på farten. I flere byer blev der oprettet Sankt Gertruds gilder, det vil sige en en form for sygekasse-loger og disse stod også mange steder for driften af en hel del herberger samt hospitaler.

Der hvor de største veje førte ind i byen, blev der rigtigt mange stedet bygget små kapeller de såkaldte Gertrudshuse og ved disse blev der opstillede bemalet eller forgyldte træfigurer af Sankt Gertrud. På grund af vejr og vind skallede forgyldningen samt malningen i tidens løb af disse figurer og dette er sandsynligvis baggrunden for mundheldet "glansen er gået af Sankt Gertrud".

Ifølge folkeovertroen i det gamle bondesamfund … så hvis det ikke bliver stormvejr med slud på Sankt Gertruds dag, så kan man være helt sikkert på, at vinteren er ved at være forbi, for som et gammelt vers sige: "Så længer Gudmund og Gertrud ikke har rystet deres hale, skal man ikke af vinteren prale". End videre så vil regn på Sankt Gertruds dag giver en våd sommer.