Arkiver

Happy Halloween til alle


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Halloween, som jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I morgen den første november er det "Halloween" eller på gammelt dansk "Alle Helgenes Dag", og dermed er det om aften den sidste dag i oktober – altså i aften, at vi kan fejre "Halloween"-aften.

Selv om året har 365 dage og skudår har 366 dage, og hver eneste af disse dage har navn efter en bestemt helgen, er der langt fra dage nok til, at alle helgenerne kan få en dag helt for sig selv.

Allerede da den kristne kirke var ganske få århundreder gammel, begyndte der at blive "helgentrængsel", så omkring år 610 efter Kristi fødsel indførte pave Bonifacius den tredje en helt speciel højtid: "Alle Helgens Dag". På denne dag skulle man mindes alle de mange hellige mænd og kvinder, som ikke havde fået "en personlig dag" i den officielle kalender.

Overgangen fra oktober til november markerede vinterårets kommen, og mange steder var der skiftedag for tyende. Samtidig besluttede man sig for, hvem der skulle have bytyren i den forstående vinter, og der blev holdt alle helgensgilder rundt omkring i landsbyerne.

Ved den danske helligdagsreform i 1770 afstraffede Johan Friedrich Struensen dagen som officiel helligdag og henlagde den til første søndag i november, senere blev det så ændret til den første november.

Ifølge den gamle danske folkeovertro er alle hekse, genfærd og mørkets øvrige kræfter løs denne aften.

En irsk legende fortæller om Jack, en mand hvis skæbne var, at han i al evighed skulle går rundt i hele verden med sin lysende græskarlygte i hånden. Det er grunden til, at vi i dag laver lygter af udhulede græskar.

Ordet "Halloween" er engelsk og kommer af "All hallows eeven", det vil sige alle helgenenes aften. "Halloween" er en meget gammel højtid i England. Allerede for flere århundrede siden troede kelterne, at ånderne og spøgelserne var allermest aktive denne ene nat hver år.

"Halloween" fejres især i de engelsktalende lande ved, at børnene klæder sig ud og gå rundt til alle nabohusene og beder eller rettere tigger om søde sager: "trick or treat", for ellers vil de lave ballade, ganske som børnene gør herhjemme til Fastelavn. De fleste steder er husene smukt udsmykket, og rundt omkring står der sjovt udskårne græskar i form af spøgelsefjæs for at holde alt det uhyggelige på afstand.

Og med dette herlige billed …

Uheldig_heks.jpg

… som jeg en gang i sommers fik tilsendt af min veninde, vil jeg ønske alle en "Happy Halloween" uanset, om du fejrer den eller ej.

🙂