Månedsarkiv: december 2007

Vores nytårsmiddag …


Hverdagen, Oplevelser.

Når det glæder fejringen af det nye år så er vi nok noget kedelige efter de fleste mening. Vi bruger i hvert fald ikke penge på hverken øl, vin, spiritus eller fyrværkeri. Så i år blev vi enige om, at vi ville forklæde os selv med et virkelig lækkert stykke kød …

2007/12/31/101.jpg

… 400 gram krondyrmørbrad købt for 79,00 kroner i Netto på Holbækvej.

Min Skat har pudset den og derefter har den fået nogle få minutter på hver side på en varm stegepande …

2007/12/31/102.jpg

Se det ikke lækkert ud ? …

2007/12/31/103.jpg

🙂

Nu er vi færdige med at spise vores middagsmad og det smagte lige præcist så godt, som vi havde drømt om, at det ville gøre.

🙂

Nytårsaften


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg stadigvæk boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Nytårsaften, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

Den 31. december bliver også kaldt for Syvende dag jul, Sankt Sylvester samt Sylvesters dag efter pave Sylvester, der ifølge en ikke helt korrekt legende omkring år 300 helbredte kejser Konstantin den Store for spedalskhed ved at døbe ham.

I gamle dage var nytårsaften en rigtigt festlig aften på gårdene ganske lige som juleaften jo også havde været det, men nytårsaften var nok noget mere urolig. Aftensmaden var sammensat på nogenlunde den sammen måde som juleaften, men nogle steder spiste man også klipfisk, der er saltet samt tørret torsk, og spisebordet blev udsmykket med et togrenet lys.

Efter aftensmad gjaldt det om at komme ud og lave ballade samt sjov lige som man også gjorde det samt stadigvæk gør det til Fastelavn, og nogle steder løb første piger samt derefter karlene afsted og der var virkeligt fart på dem, for de skulle jo allerhelst nå rundt til alle gårdene i løbet af aften og overalt, hvor de kom frem, lavede de ballade samt støj.

Langt de fleste var klædt ud og hvis der var nogen, der havde et gevær, tog de det med, så de kunne affyre løst krudt, eller også medbragte de en rummelport, der er en krukke eller en lille spand, hvis åbning der er bundet en svineblære hen over, der er så stukket en pennefjer igennem svineblæren. Når man glider på pennefjeren giver det en irriterende larm.

For gårdenes beboer gjaldt det så om at fange alle disse ballademagere samt invitere dem indefor, så de kunne få æbleskriver samt øl og snaps.

Lige som til de andre af årets mange højtider er der også tilknyttet varsler til nytårsaften og det er især det kommende års høst, der kan indhentes oplysninger om på Sylvesters dag. For hvis det for eksempel regner på Sylvesters dag, så bliver næste års høst ikke god.

End videre kunne bonden få noget at vide om det kommende års kornhøst ved at tage en skrive brød, som han smurte fedt på, før det blev delt i fire lige store stykker, og derefter lagde han dem på det lerstampede gulv. Så blev gårdens lænkehund bragt ind i stuen, hvor den blev holdt tilbage, imens bonden pegede på brødstykkerne et efter et imens han sagde: "Dette er min byg, dette er min havre, dette er min hvede og dette er min rug", derefter blev lænkehunden sluppet løs og det brødstykke, den åd først, angav hvilken slags korn, der ville komme til at give det største udbytte det efterfølengden år, det brødstykke den åd som nummer to angav den kornsort, der ville komme til at give det næststørste udbytte det næste år og så videre.

Nogle steder valgte man dog at bruge grødklumper i stedet for brødstykker.

Gårdenes unge piger kunne fungere som spåkoner for hinanden, det foregik på følgende måde … en af de unge piger blev sendt udenfor døren, imens den pige, der gerne ville have noget at vide om sin fremtid, tog fire skåle, der blev stillet på et bord med bunden opad. Under en af skålene lagde hun en ring, under en af skålene lagde hun en kam, under en af skålene lagde hun en smule jord og hun undlod at ligge noget under den sidste af skålene. Pigen, der havde været udenfor, blev så kaldt ind og hun skulle så vælge en af skålene. Valgte hun den skål, hvor under der lå en ring, betød det snarlig forlovelse, valgte hun den skål, hvor under der lå en kam, betød det ægteskab, valgte hun den skål, hvor under der lå jord, betød det død og valgte hun den skål, hvor under der intet lå, betød det, at alt ville foblive uændret i det kommende år.

Nytårsaften var det også muligt for tjenestefolkene at finde ud af, om de ville komme til at skifte plads i løbet af det kommende år. Det foregik ved at de en efter en stillede sig midt i stuen med ryggen mod døren, hvorefter de tog en af deres træsko af og derefter kastede de den den hen over sit hoved hen mod døren. Pegede træskoens snude mod døren, betød det, at træskoens ejer måtte skifte plads i løbet af det kommende år og pegede træskoens snude væk fra døren, betød det, at træskoens ejer blev på sin nuværende plads.

Flere steder var der tradition for, at man lavede den mest irriterende larm lige før midnat, så man dermed kunne skræmme alle de onde ånder langt væk fra gården. Ved midnatstid holdt man så et kort pause, imens man ønskede hinanden godt nytår, hvorefter festligheder forsatte til langt ud på natten.

To buttede ænder


Hverdagen, Ænder.

Da jeg kom ind i stuen her til morgen, havde de to kuglerunde plys ænder fundet hinanden. De sad i hvert fald og holdt hinanden i vinger …

2007/12/28/001.jpg

… så nu er det endt med, at jeg ikke får byttede den af dem, som jeg fik i julegave af min Skat, men der imod beholder jeg dem begge to.

Det vil jo være synd og skam at skille dem ad, når de nu er kommet til at holde så meget af hinanden.

😉

Sjette juledag


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om sjette juledag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det den 30. december og dermed er vi nået til årets næstsidste dag samt sjette juledage, der også bliver kaldt for sjette dag jul samt Davids dag, da den er officiel mindedag for kong David, der ifølge legende var Israels allerstørste konge, han levede omkring år 1000 før vores tidsregning og ifølge evangelisterne kan Jesus stamtavle i lige linie føres tilbage til Kong David.

I det gamle danske bondesamfund var der på sjette juledag lige som samtlige af året øvrige dage en del daglige gøremål, der nødvendigvis bare skulle udføres også selv om dagen egentligt blev betragtet som en i hvert fald halv helligdag. Så om eftermiddagen samt om aftenen forsatte de så kaldte julestuer, hvor man for eksempel kunne lege og spille. Mange af disse lege samt spil havde ikke sjældent hentydning til herremændene samt kirkens mænd.

For eksempel så kunne man få besøge af Julebukken, der var en af landsbyens karle, der var klædt ud som gedebuk eller selveste Fanden. Julebukken gik så fra gård til gård, hvor den udførte forskellige former for kunster samt sagde mærkelige lyde og selvfølgelig blev børnene som oftest bange for Julebukken.

Det var dog meget langt fra alle julestuernes lege og spil, der var lige så udskyde som dem, jeg har nået at fortælle lidt om i løbet af de sidste dage, for mange af dem var ret så grov med magiske samt især erotisk over- og undertomer.

På sjette juledag var det lige som de øvrige juledage i en vid udstrækning forbudt at udfører nyttige samt praktiske opgaver altså ud over de så absolutte allermest nødvendige af slagsen så som for eksempel at fodre husdyrene. End videre skulle man passe på, at man ikke kom til kaste eller på anden måde bringe halm ud af huset, da det varslede ulykke.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med sjette juledag ud over at … sådant som vejret er sjette juledag vil det også blive i det næste år sjette måned.

Årets 16. og sidste ups !


Hverdagen.

Jeg har 15 nøgler lysegrønt "Cotton" ( 100% bomuld ) fra Stof & Stil liggende, som jeg havde en helt bestemt mening med, da jeg købte dem ( læs: jeg vil hækle en forårs / sommer kjole af dem ).

Nu har jeg så fået en anden ide, hvor lige præcist den samme farve vil være den helt rigtigt, men da jeg ikke kan få begge dele ud af de 15 nøgler garn, tog jeg i formiddags en tur i Stof & Stil for at se, om jeg kunne være så heldig, at de havde 15 nøgler mere af den samme indfarvning.

Og sørme om jeg ikke var heldig og det endda meget heldig, for de havde ikke mindre end 32 nøgler ikke alene i den samme indfarvning, men oven i købet i den samme indfarvning, som de 15 nøgler, som jeg har der hjemme, så det blev lige til en lille ups igen …

2007/12/29/101.jpg

… da det jo kun var min mening, at jeg skulle købe 15 nøgler garn i det hele.

😉

For sjov skyld ville jeg så lige købe tre nøgle sort "Cotton" til et par grydelapper, men da jeg fandt ud af, at der var 5 nøgler i den helt samme indfarvning, som de 40 nøgler sort "Cotton" jeg købte sidste gang. Ja … så købte jeg dem alle 5.

Tilbage i Roskilde igen var jeg lige rundt om Netto for at købe majsbrød med til min Skat. Der havde de samlet alle de julevarer, som de endnu ikke havde fået solgt, i nogle kasser og de havde sat dem alle sammen ned. Så selv om vi var blevet eninge om, at vi vil vente med at købe flere glaskugle ind til næste år, hvor vi så vil købe 2 x 6 eller 12 forskellige af de meget kønne glaskugler, som vi så inde i Tivoli ( hvis de altså kan købes næste år ) så kom jeg til at købe disse fire glaskugler …

2007/12/29/102.jpg

… i dag. De var sat ned fra 25,00 kroner til en rund tier for hele æsken.

🙂

Se lige her …


Hverdagen, Nyheder.

2007/12/29/003.jpg

… hvad jeg blev mødt af, da jeg kom ud i køkkenet i morges …

2007/12/29/002.jpg

… den ene af de to små julekaktusser, som jeg har haft stående i vindueskammen i køkkenet siden en gang i januar, blomster og den har ikke kun en enkelt eller to knopper. Nej … den har en masse små og store knopper, som er mere eller mindre ved at springe ud.

Det er nu ikke noget så kønt, som en kaktus i blomst …

2007/12/29/001.jpg

🙂

Femte juledag


Hverdagen.

For otte år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om femte juledag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det den 29. december og dermed er vi nået til årets tredjesidste dag samt femte juledage, der også bliver kaldt for femte dag jul samt Noahs dag, da den er officiel mindedag for Noah, der ifølge Det Gamle Testamente byggede en ark, hvorefter han selv, hans kone, deres to sønner samt to svigerdøtre sørgede for at medbringe en han og en hun af samtlige af verdens mange dyrearter, så de kunne overleve den store oversvømmelse.

I det gamle danske bondesamfund var der på femte juledag lige som samtlige af året øvrige dage en del daglige gøremål, der nødvendigvis bare skulle udføres også selv om dagen egentligt blev betragtet som en i hvert fald halv helligdag. Så om eftermiddagen samt om aftenen forsatte de så kaldte julestuer, hvor man for eksempel kunne lege og spille. Mange af disse lege samt spil havde ikke sjældent hentydning til herremændene samt kirkens mænd.

For eksempel så når man legede Julebips, blev en af deltagerne valgt til bips, vedkommen blev så klædt ud i en fin hvid skjorte, hvorefter de øvrige deltager skulle ofre typisk nødder og æbler til bispen, hvis bispen så ikke var tilfreds med offeret, slog han giveren i ansigtet med en våd karklud eller lignede.

På femte juledag var det lige som de øvrige juledage i en vid udstrækning forbudt at udfører nyttige samt praktiske opgaver altså ud over de så absolutte allermest nødvendige af slagsen så som for eksempel at fodre husdyrene. End videre skulle man passe på, at man ikke kom til kaste eller på anden måde bringe halm ud af huset, da det varslede ulykke.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med femte juledag ud over at … sådant som vejret er femte juledag vil det også blive i det næste år femte måned.

Skobakke


Hverdagen, Nyheder.

På vej hjem fra Farmor nåede v lige at handle ind i butikkerne på Holdbækvej. I Netto kom vi til at købe denne skobakke …

2007/12/28/101.jpg

… den kostede 29,00 kroner og den er en både kønnere og meget mere praktisk løsning end de gamle aviser, som vi normalt plejer at have vores fodtøj stående på om vinteren.

🙂