Arkiver

Lidt om september måned


Hverdagen.

Den niende af et kalenderårs tolv måneder er september, der også er den tredje af et kalenderårs tolv måneder, der kun har 30 dage. September måned er muligvis opkaldt efter det latinske ord septem, der betyder syv, hvilket skyldes, at i det gamle Rom var september måned årets syvende måned, men allerede i år 153 før vores tidsregning, da romerne gjorde januar til årets allerførste måned, blev september måned, der jo indtil da havde været årets syvende måned, gjort til årets niende af slagsen.

I Danmark har september måned været et kalenderårs niende måned siden starten af det 14. århundrede, men i mange af de omkringliggende lande begyndte et kalenderår med marts måned til langt ind i det 17. århundrede samt nogle steder det 18. århundrede og dermed kan ældre årstalsangivelse afvige med et år.

September måneds gamle danske navn er fiskemåned og det skyldes, at det var i løbet af september måned, man fiskede enorme mængder fede høstsild, der efterfølgende blev nedsaltet samt gemt til vinteren eller eksporteret til de sydlige lande, da nedsaltet sild var en meget kærkommen fastespise, og vi må jo så her ikke glemme, at netop vores indre farvandes meget store rigdom på især fede sild frem til 1600-tallet var den økonomiske hovedfaktor bag Danmarks stilling som en stormagt.

I løbet af september måned må vi jo desværre tage afsked med årets sommer samt byde årets efterår velkommen, men så kan vi jo glæde os over, at poetiske sjæle kalder september måned for efterårs modstykke til forårets maj måned og man påstår, at en mild september måned giver en mild vinter, så det kan vi jo så håbe på, kommer til at passe i år.

I løbet af september måned skal boghveden samt havren høstes og dermed er årets kornhøst vel overstået. Årets kornhøst skal for øvrigt være helt overstået før Mikkelsdag, der falder den 29. september.

Når det så er klaret, skal al gødningen køres ud på markerne og i det gamle danske bondesamfund var det meget hårdt arbejde, men man hjalpes ad og bagefter holdt man et så kaldt møggilde.

I slutningen af september måned kan man eventuelt så vinterrug, men det kan godt vente til oktober måned, hvis man ikke kan finde tid til at gøre det i løbet af september måned.

I september måned kan den allersidste høstbonde og den allerførste landmand, der sår vintersæd, møde hinanden, for september rug bliver stærk samt stor og den giver fyldige kerne samt meget foder.

I haverne kan man i løbet af september måned så småt begynde at plukke de allerførste æbler, der kan gemmes, så man kan have glæde af samt nyde dem i løbet af vinteren, og gulerødderne samt kålroderne skal graves op i løbet af indeværende måned. Derefter skal man i gang med at høste humlen og alle frugttræerne skal beskæres med enten kniv, saks eller sav.

Det er også i løbet af september måned, man skal klare årets fremstilling af eddike samt frugtvine og årets mjød, der er et rigtigt godt midle imod rygsmerter, er ved at være drikkeklar.

Dertil kommer, at det er i løbet af september måned, man skal have vasket samt klippet fårene og gæssene skal anbringes i en så kaldt fedesti, hvor de bliver fordret med havre, så de kan nå at kommer i en virkelig god foderstand, før de skal slagtes til Mortensaften.

I det gamle danske bondesamfund var september måned også det tidspunkt af året, hvor man fældede gavntømmeret, der skulle bruges til reparation af bygninger, redskaber, vogne samt værktøj.

Set fra et landbosynspunkt så er vejret i løbet af september måned knap så interessant som vejret i både juli og august måned, men er der mange tidsler med store hoveder, vil man et smukt efterår kunne spore og hvis trækfuglene forsvinder i løbet af september måned, kan vi regne med at få en lun samt mild jul, men hvis det tordner i løbet af september måned bliver det en hvid samt kold jul.

I det gamle danske bondesamfund mente man, at september måned er et rigtigt godt tidspunkt til at lade sig årelade, lige som det også er en rigtigt god måned til at lade sit hår klippe samt iføre sig nye klæder, men man skal vogte sig for varme bade.