For 21 år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om skolernes vinterferie, jeg her vil bringe et lille udklip fra …
I dag starter årets udgave af skolernes vinterferie, der stort set altid falder i midten af februar måned i enten uge syv elle uge otte. Det vil sige at fra og med i dag samt til og med på søndag kan alle byens skolesøgende lige fra de helt små i børnehaveklasserne til de helt store på det afsluttede år på universitet med god samvittighed holde pause fra bøgerne samt studierne.
Langt de fleste kender nok den historiske baggrund for efterårsferien og næsten lige så mange vil nok med rette påstå: “At da jeg var barn, havde vi altså ikke vinterferie”, hvilket så nok også med meget stor sandsynlighed vil være rigtigt, for vinterferien er et relativ nyt fænomen, der ikke har meget mere end 30 år på bagen.
Den historiske baggrund for vinterferie er den, at i løbet af 1970erne begyndte flere og flere danske familier at tage på skiferie til de stejle fjelde i Norge og Sverige eller til de snedækkede alpetinder i Frankrig, Italien, Liechtenstein, Schweiz, Slovenien og Østrig.
Af hensyn til de mange rejselystende familier, men også for at minimere antallet af børn, der på grund af en skiferie skulle have fri i en uges tid lige midt i et skoleår, besluttede man, at det nok var mere smart at indføre en uges vinterferie i februar måned.
De danske familiers lyst til at rejse på skiferie var dog ikke den eneste grund til, at vinterferien blev indført, for efter julens hjemlige hygge var der nemlig tale om en meget lang og mørk tid uden en eneste fridag før til påsken, der jo falder den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn.
Vinterferie var dog lang fra landsdækkende lige fra start af, for den begyndte så småt at gøre sin entre i starten af 1970erne, men det var først i slutningen af 1980erne, at flertallet af landet skoler holdt vinterferie og den blev først helt landsdækkende i slutningen af 1990erne.
Det forholder sig for øvrigt sådant, at skoleåret ikke er blevet en hel uge kortere, bare fordi man nu holder en uge vinterferie, for før vinterferien blev indført, havde man fem løse fridage spredt ud over hele skoleåret og de blev inddragt til fordel for en samlet ferieuge.