Arkiver

Sankt Nikolajs dag


Hverdagen.

For nitten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Nikolajs dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Nikolajs dag og dagen er officiel mindedag for Sankt Nikolaj, der ifølge legende omkring år 300 var biskop i byen Myra i Lykien i Lille Asien altså det nuværende Tyrkiet. Sankt Nikolaj gjorde alt, hvad han kunne for at hjælpe de fattige og der fortælles rigtigt mange historier om hans gavmildhed blandt andet at han, da hans nabo var kommet i akut pengenød, kastede tre poser med guldpenge ind til manden, der ellers havde været nødt til at sælge sine tre døtre til byens bodel for at kunne betale sin gæld, og dermed undgik pigerne denne grumme skæbne.

Sankt Nikolaj er altså med andre ord en rigtigt gavmild gavehelgen og i mange lande holdes der stadigvæk fest til hans minde den 6. december hvert år, hvor børnene får gaver, når de står op om morgen.

De hollænder, der flyttede til USA, da landet endnu var ganske ungt, tog stikken med gavegiveriet om morgen den 6. december med sig, men her blev Sankt Nikolajs navn ændret til det mere engelskklingende Sankt Klaus eller rettere Santa Claus og efterhånden er han til al held blevet helt afkristnet samt endte med at være den milde og trinde julemand med et stort hvidt skæg samt en lang rød kappe, vi kender i dag, og hans udbringning af gaver er flyttet til den 24. samt 25. december.

Ifølge en myte af nyere dato påstås det, at det var den amerikanske sodavandsproducent Coca Cola, der i 1931 fandt ud af, at Julemandens tøj skulle have den samme røde farve som deres logo, men hvor vidt det er sandt vides dog ikke, da man allerede før de omtalte Coca Cola reklamers fremkomst i USA ofte havde portrætteret Julemanden i disse farver. Derimod kan det godt konstateres, at fremstillingen af Julemanden, der indtil da havde været yderst varieret, på det nærmeste er blevet standardiseret efter Coca Colas omtalte reklamer fra 1931.

Julemanden blev første for alvor almindeligt kendt i Danmark fra slutningen af 1800tallet og hos os er han som bekendt knyttet til selve julen samt især juleaften, hvor han kommer med gaver, men kun til de artige børn.

Julemanden blev for øvrigt for allerførste gang omtalt på skrift i Danmark i 1866, hvor der i “Peters Jul” fortælles om ham, at han kommer med juletræet.

Nu er det jo kun juleaften samt julemorgen Sankt Nikolaj, der nu mere er kendt som Julemanden, skal omdele julegaver, men det betyder altså ikke, at han dermed holder fri samt nyder livet resten af året, for da er han nemlig skytshelgen for søens folk, hvilket skyltes, at han ifølge en legende frelste tre sømænd, der var i havsnød, og derfor er mange af middelalderens kirker, der ligger i havnebyer, viet til Sankt Nikolaj.

På Sankt Nikolajs dag skal vejret allerhelst være godt, for et gammelt vejrvarsel siger: “Sankt Nikolajs vejr giver hele decembers vejr“.