Arkiver

Fjerde juledag – Børnedag


Hverdagen.

For nitten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om fjerde juledag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det den 28. december og dermed er vi nået til årets fjerdesidste dag samt fjerde juledage, der også bliver kaldt for fjerde dag jul samt Børnedag, da den er officiel mindedag for barnemordet i Betlehem.

I det gamle danske bondesamfund var der på fjerde juledag lige som på samtlige af året øvrige dage en hel del praktiske gøremål, der nødvendigvis bare skulle udføres også selv om dagen egentligt blev betragtet som en i hvert fald halv helligdag. Så om eftermiddagen samt om aften kunne man for eksempel gå til de så kaldte karlegilder, hvor landsbyen unge ugifte karle arrangerede en fest for landsbyens unge ugifte piger.

På fjerde juledag var det lige som på de øvrige juledage i en vid udstrækning forbudt at udfører nyttige samt praktiske opgaver altså ud over de så absolutte allermest nødvendige af slagsen så som for eksempel at fodre husdyrene. End videre skulle man passe på, at man ikke kom til kaste eller på anden måde bringe halm ud af huset, da det varslede ulykke.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med fjerde juledag ud over at sådant som vejret er fjerde juledag vil det også blive i det næste år fjerde måned, men hvis du har kendskab til en eller flere, må du meget gerne dele den eller dem med mig.