Vi gik hjemmefra i formiddags ved 9:00 tiden og vi startede med at gå til Roskilde Station, hvorfra vi tog et regionaltog til Østerbro Station og så forsatte vi med S-toget til Svanemøllens Station.
Da vi havde fornyet vores Varelotterisedler i en kiosk inde på Østerbro ikke særligt langt væk fra Svanemøllens Station, blev vi enige om, at vi ville nyde det fine sommervejr med en dag med en på opleveren. Så vi tog en tur i Botanisk Have, som ligger i Gothersgade nummer 128 i København.
Vi besøgte også Botanisk Have sidste år og da havde vi en rigtigt skøn tur rundt i haven og det håbede vi så på at have igen i dag.
🙂
Da vi begge to havde taget hver sit kamera med, så kommer der her en "lille" håndfuld billeder af alt det kønne, som vi så derinde …
🙂
Vi startede vores besøg i Botaniks Have, med at gå ind af hovedindgangen …
… som ligger på hjørnet af to af Københavns mest befærdede gader ( Gothersgade og Østervoldgade ) samt kun et stenkast fra Nørreport Station.
At træde ind gennem porten til Botanisk Have er som at komme til en helt anden verden, der er befolket af velduftende og interessante planter fra hele kloden. Her finder man stor set alt lige fra smukke historiske roser til snedigt opbyggede kødændende planter.
Botanisk Haves historie rækker tilbage til år cirka 1600 og den
nuværende have er anlagt på en del af Københavns gamle fæstningsanlæg. De tidligere bastioner er nu blandt andet blevet brugt til de smukke stenhøje med de mange alpine planter, og selve voldgraven er blevet til en sø med vand- og sumpplanter. En sø, hvor der i øvrigt også lever både fisk, fugle og skildpadder.
Hele Botanisk Haves areal indeholder en plantebestand på cirka 13.000 forskellige arter, der næsten alle som en er indsamlet i naturen lige fra Danmark over Madagaskar til Nepal.
Det store pamlehus blev bygget i 1874 efter inspiration fra Crystal Palace i London i England. Det består af fem huse med hver sit klima …
… foran det store pamlehus er der to mindre væksthuse, som rummer begonier, kaktus og andre sukkulenter, tropiske orkidéer samt mange arter fra ananas-familien.
Foran det stor pamlehus er der et stort rundt bassin …
… hvori der vokser en masse meget flotte åkander …
Min Skat …
… skulle lige have sit kamera op af rygsækken og imens nyd jeg denne lille rørhøne-familie …
… som hvade travlt med at pile hen over græsset.
🙂
Der ligger nogle store drivhuse på hver sin side af det store bassin …
Vi var så heldige, at det ene af de to mindre væksthuse, som ligger foran det store pamlehus, lige var åbnet. Så vi gik ind i det og nyd alle de mange flotte, gamle og meget spændende kaktusser samt sukkulenter, som det rummer …
Kaktus-huset har åbent onsdag, lørdag og søndag i tidsrummet fra klokken 13:00 til 14:00 hele året rundt.
Udenfor igen fotografere min Skat …
… flere af de mange meget farvestrålende planter …
… som står op af de to lave væksthuse foran det store pamlehus. Imens jeg havde mere travlt med at kigge ind i de drivhuse …
… som ligger på hver sin side af det store bassin foran det store pamlehus. Nogle af disse drivhuse er lukket for besøgende, men man måtte godt komme indefor i dette …
… og sikker en overflod af skønne indtryk …
Denne plante …
… har vist nok plantet sig selv, men den har dog trods alt fået lov til at blive stående.
Se bare alle de planter, som står på trappen …
… op til udgangen.
🙂
Vi gik over til afdelingen med de giftige planter, hvor vi blandt mange andre så denne pragtsnerle …
… som stammer fra Mexico, men den findes i en masse forskellige kultiveret arter. Det er især dens frø, som indeholder LSD-lignende alkalorider, der er meget giftige.
Den meget smukke planter er meget værdsat i dens hjemland Maxico, hvor den bliver brugt både som medicinplante og til rituelle handlinger. Dette skyldes den indhold af naturligt LSD, som især findes i de sorte, kantede frø.
En anden af de meget giftige planter er denne Kristpamle …
… som stammer fra det tropiske Afrika, men den dyrkes nu også som prydplante i blandt andet Danmark.
Det mest giftigske på denne plante er dens frø, der indeholder ricin, som er en af naturens mest virksomme cellegifte. Det er et protein, der virker ved at hindre ribosom funktionen og dermed cellernes proteinsyntese.
Vi forsatte vores rundtur i Botaniks Have med at se nærmere på disse bede …
… hvori der stod en masse forskeligge flotte og kønne planter …
Botanisk Have bliver ved med at byde på nye synsindtryk, her er der lagt forskellige små og mindre blomsterbede ned i en stor græsplane …
… det er bagsiden af Geologisk Museum, som kan ses i baggrunden.
Denne kermesbær …
… som stammer fra den sydvestlige del af Kina, men der findes også arter af den i både Central-, Nord- og Sydamerika, er endnu en af de mange giftigte planter, som man kan se i Botaniks Have.
Hele planten er svagt giftigt, men især dens rod og frø har et stort indhold af phytolaccatoxin, som er en vandopløelig saponin blanding.
Denne art af kremesbær ses ofte i de danske haver, da det er en staude, som kommer frem hvert år. Den spreder sig meget ved hjælp af dens frø. Der findes også arter af kremesbær, som vokser bedst i et drivhus.
Vi forsatte hen af en sti, hvor min Skat …
… næsten måtte danse "limbo" for at komme forbi et træs lavthængende grene. Han brokkede sig over, at jeg kunne gå under dem, uden at skulle bukke mig. Nogle fordele skal der vel være ved at at være lille af højde ?
😉
Så nåede vi hen til denne store græsplene …
… der er omkranset af en hel del stenbede …
… hvori der vokser en masse forskellige flotte og kønne planter …
Så gik vi via en sti op af bakken, hvor der vorkser en masse forskellige fyr- og nåletræer …
… udsigten over søen er køn …
… og nogle af træerne har de meste spændende former ..
Udsigten over søen …
… med det store pamlehus i baggrunde samt til den anden side …
… som det kan se, så lå der to skildpadder på en sten og slikkede solskin.
🙂
Så var det andet af de to lave væksthuse foran det store pamlehus åbnet …
… så vi kunne se de mange forskellige medlemmer af ananas-familien …
… samt de tropiske orkidéer …
… som det rummer.
Orkidéerhuset har åbent alle onsdag, lørdage og søndag i tidsrummet fra klokken 14:00 til 15:00 hele året rundt.
Så gik vi ind i det store pamlehus …
… som består af fire mindre og et stort drivhus, som er bygget sammen.
🙂
I det femte drivhus vokser planter fra egne med subtropisk klima som i Sydafrika, Sydamerika, Sydeuropa samt det sydvestlige Australien …
Denne plante …
… må nok ikke vandes for meget.
I det fjrede drivhus er der mange arter fra den tropiske savanne …
I det tredje og midterste drivhus finder man blandt andet tropiske nytteplanter som for eksempel banan, kakao, mango og oliepamle …
Vi gik op af denne spinkel metal trappe …
… allerede på vej op af trappen, kan man begynde at se, hvor flotte de store planter er, når man kan komme til at se dem sådant lidt fra oven af …
… trappen fører op til en smal platform, som går hele vejen rundt oppe i toppen af det store pamlehus og der er en god udsigt her oppe fra ud over alle de mange store flotte planter …
… og der er godt både fugtigt samt varmt her oppe …
… noget som i hvert fald planter godt kan lige.
Min Skat …
… var ikke helt tryg ved at være så højt oppe, men han tøede dog lidt op og begyndte at fotografere nogle af planter …
… han følte sig dog mere tryg, da vi kom ned på jorden igen …
🙂
I det andet drivhus er klimaet mere subtropisk med citrus- og kaffetræer samt træbregner og i det første drivhus, som ligger længst væk fra porten i Øster Farimagsgade, vokser tropiske sump- og vandplanter. Om sommeren dominere den kæmpestore Victoria-åkande …
… og der er ris, papyus og mangotræer …
Det føltes næsten koldt, da vi gik udenfor igen …
… vi forsatte hen ad stien …
… som fører op til en terrasse på taget af det store pamlehus …
… hvorfra der er en helt fantastik udsigt over det store bassin med åkander samt de små drivhuse på hver side af bassinet …
… her holdt vi en kort pause …
… imens vi spise lidt af den medbragte mad, før vi forsatte vores rundtur i Botanisk Have …
Der er masser af små og større stier i hele Botanisk Have og man bliver ved med at kunne finde nye flotte samt spændende synsindtryk …
Vi afsluttede vores besøg i Botanisk Have med at gå en tur mere rundt om søen …
… og der er virkeligt både dejligt, hyggeligt …
… og smukt …
🙂
Man kan se mere om Botanisk Have på http://botanik.snm.ku.dk.
Peter har også skrevet om vores besøg i Botanisk Have og man kan se de billeder, som han har taget under vores rundtur her.