Arkiver

Dyrenes Dag


Hverdagen, Årets gang.

For 24 år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Dyrenes Dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Dyrenes Dag og dagen er officiel mindedag for alle dyrenes skytshelgen Frans af Assisi, hvilket bliver mærkeret verden over af diverse dyreværnsorganisationer, der hermed bruger dagen på at fortælle os alle sammen, at vi skal huske at behandle alle dyrene godt samt være rigtigt søde ved dem.

Frans, hvis far, der hed Pietro di Bernardone samt var en velhavende klædehandler, blev født den 5. juli 1182 i Assisi i Italien. Hans mor, der hed Pica, fødte ham under en af faderens mange forretningsrejser og hun fik ham døbt Giovanni. Da hans far kom hjem fra sin forretningsrejse, fik han sønnen omdøbt, så han kom til at hedde Francesco, der betyder “den lille franskmand”, hvilket skyldes at hans mor vist nok kom fra Provence. Frans far var meget ærgerrig på sin søns vegne og han sørgede for, at Frans kom i skole, da han skulle lære noget for at kunne lykkes som forretningsmand samt senere overtage sin fars forretning og som 14-årig blev Frans optaget i købmandsgildet, så han kunne træffe forretningsafgørelser på sin fars vegne.

Frans var en af de førende i de unges muntre kreds og i sin ungdom levede han et meget usselt liv med masser af druk samt kvinder. Han blev meget syg som 23-årig og denne sygdom gav ham en form for en spirituel lettelse.

Da Frans af Assisi var meget forfærdet over sine oplevelser med fattigdom, spedalskhed og sult samt nødlidende mennesker og dyr, viede han sit liv til at tjene Gud og derfor blev han en omvandrende prædikant, så han kunne sprede evangeliet samt hjælpe dem, der havde behov for hjælp. Det siges, at han blandt andet helbredte mishandlede og syge dyr.

Lidt efter lidt tiltrak Frans af Assisi eller Broder Frans, som han blev kendt som, sig et større antal disciple og det resulterede i, at Franciskaner-ordenen blev dannet i 1209.

I dag huskes Frans af Assisi nok allerbedst for sin store kærlighed til alle levende og lidende skabninger altså både mennesker samt dyr og ifølge legenden om ham, så undlod han aldrig at forsvare dyrene i sine prædikener, da han kaldte dyrene for sine “udmyge små brødre”.

Frans af Assisi døde den 3. oktober 1226 i en lille hytte tæt på San Damiano Klostret og han ligger begravet i krypten under Basilica di San Francesco i Italien. Allerede kun to år efter sin død 16. juli 1228 blev han helgenkåret, men hvorfor man så valgte den 4. oktober og ikke hans dødsdag den 3. oktober til han helgendag, har jeg ikke kunne finde ud af.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke nogen som helst former for varsler i forbindelse med Dyrenes Dag – Frans af Assisis dag, men hvis du har kendskab til en eller flere, må du meget gerne dele den eller dem med mig.