Arkiver

Er jeg fotogen ?


Hverdagen.

Jeg var i fuld gang med at finde ud af hvilke billeder, der skal ledsage dagens indlæg, da denne søde lille grønne størrelse …

2012/03/31/301.jpg

… lige pludseligt landede på mit skrivebord lige foran mig og da jeg tog mit kamera, så jeg kunne komme til at fotografere den …

2012/03/31/302.jpg

… gik den i gang med at pudse sig …

2012/03/31/303.jpg

… samt posere …

2012/03/31/304.jpg

… den prøvede oven i købet også at gå catwalk …

2012/03/31/305.jpg

… så derfor fik den sit helt eget indlæg på min blog.

🙂

Den lille grønne fotomodel er ifølge "Danmarks Store Natur Leksikon", der er skrevet af Tommy Dybbro og som blev udgivet af Politikens Håndbøger i 2004, en guldøje. Hvilken af de cirka tyve forskellige arter af guldøjer, der er tale om, har jeg så bare ikke kunnet finde ud af, da de er meget svære at skelne fra hinanden.

Guldøjer er meget velkendte, spinkelt bygget insekter med langstrakte grønne kroppe med store gennemsigtige vinger med et fint årenet. De har fremadrettede antenner samt guldskinnende øjne. De er cirka 1,50 til 2,00 centimeter lange og deres vingefang er cirka 2,00 til 3,50 centimeter.

De cirka tyve forskellige arter af guldøjer, der lever i Danmark, ligner hinanden til forveksling og de optræder helt almindeligt over hele landet både i haver, parker, skove samt i det åbne land. De er meget hyppige i nærheden af bygninger og huse, hvor de bliver tiltrukket af lyset og derfor optræder de også mange gange indendørs.

Guldøjer overvinter meget gerne i kældre, på lofter og lignende beskyttede steder i bygninger eller under bak, sten og lignende beskyttende steder ude i naturen. De flyver ud af deres vinterhi om foråret og de lever af nektar samt pollen.

Guldøjernes meget små hvide æg bliver fæstnet på blande med en 5 millimeter fin lang tynd tråd. Laverne, der er gullig eller rødlig, det er afhængig af hvilket art, der er tale om, er cirka 9 til 12 millimeter lang med en kraftige munddele. Laverne kravler rundt på planterne, hvor de lever af bladlus. Laverne forpupper sig i en hvid oval silkekokon.

Guldøjer er ikke alene en stor fryd for øjnene, de er også særdeles nyttige dyr, fordi deres laver sætter adskillige bladlus til livs. Der er derfor al mulig grund til at tage godt imod guldøjerne, når de gerne vil overvinter i vores kælder eller på vores lofter samt hjælpe dem ud i det fri igen, når de om foråret sidder hjælpeløse i vinduerne og ikke selv kan komme ud i det fri.