Arkiver

Nål og tråd på Roskilde Museum


Hverdagen.

I dag har jeg haft besøg fra Fakse og vi har brugt hele dagen til en rigtigt hyggelige "tøse-tur" rundt i Roskilde.

Det vil sige, at vi startede med en tur i Stof & Stil, hvor vi næsten kom til at "power-shoppe". Jeg kom blandt andet til at købe tre meter mere af dette stof …

2007/02/26/001.jpg

… som stadigvæk kostede 29,95 kroner per meter og jeg har masser af gode ideer med hensyn til, hvad jeg vil sy af det.

🙂

Bagefter besøgte vi Roskilde Museum, der holder til i Sankt Ols Gade nummer 18, hvor der lige for tiden er en særudstilling, som hedder "Nål og tråd – redskaber til ferme hænder".

I århundreder har piger og kvinder brugt en stor del af deres tid på forskellige former for håndarbejder, hvor til de har benyttet specielle redskaber. Disse redskaber har været fint udførte og en ren nydelse at arbejde med, og de kan til tider være modtaget som kærestegaver, ligesom de også har tjent som genstand for prestige.

Frem til og med den 9. april i år udstilles masser af disse håndarbejdsredskaber som for eksemple fingerbøl, fingerskjolde, gennemtræksnåle, gimpenåle, hæklenåle, knappenåle, opmaskenåle, orchisnåle, sakse, sybaroner, synåle, syskrin, tambournåle og meget mere, som har været brugt i perioden fra 1700til 1900-tallet på Roskilde Museum

Alle disse genstande tilhører arkitekt dr. phil. Kirsten Lindberg, som er ejer af en af Danmarks største privatsamlinger af håndarbejdsredskaber og det er første gang, at hendes samling bliver udstillet.

Hvis man selv godt kan lide at sidde med et håndarbejde og man gerne vil vide lidt om de forskellige redskabsers udvikling, kan jeg varmt anbefale et besøg på denne særudstilling og når man så besøger Roskilde Museum, kan man lige så godt bruge tid på at besøge resten af museet, som handler om Roskilde og omegns historie lige fra istiden og frem til i dag.

Man kan se mere om Roskilde museum på www.roskildemuseum.dk