Arkiver

Byvandring 2


Oplevelser.

Vi er lige kommet hjem efter årets anden Byvandring her i Roskilde og det har endnu en gang været en rigtigt god og informativ oplevelse.

Denne gang handlede turen om Christian den 4. og især hans indflydelse på Roskilde, turen kom især til at handle om, hvad han har ændret og bygget til til Domkirken.

Lige for tiden er Roskilde Domkirkes to tårne godt nok pakke rigtigt god ind, da de er ved at blev sat i stand, så de kan ikke rigtigt ses på dette billed …

060817-04.JPG

I følge vores guide bibliotekar og lokalhistoriker Lotte Fang-Borup, som er en meget levende fortæller, så begyndte Christian den 4. ændring af Roskilde Domkirke den 1. maj 1635, hvor det første læs tømmer ankom med hestevogn til Roskilde ( tømmeret var købt i Sverige og sejlet til Køge havn, hvor fra det blev kørt i hestevogn til Roskilde ), da kongen havde besluttet, at de to tårne skulle have de spir, som Domkirken er så kendt for i dag.

Tilsyneladende er de to tårne lige høje, men det er de ikke !

Et svagt fald i terrænet mod nord, har gjot det nødvendigt, at gøre det nordre tårn højere end søsteren mod syd.

I 1850erne blev de to tårne samt spirene og vindfløjene målt og resultatet var / er, at det nordre tårn er 127,5 alen = 80,0 meter højt og det søndre tårn er 123,0 alen = 77,2 meter højt i det 1 alen er lig med 0,6 meter.

Hvis det er solskin med drivende skyer fra øst, så skal da virkelig mod til at blive stående foran Domkirkens tårne, for et synsbedrag får kirke til at vælte ned over en, det oplevede jeg selv sidste år under en af vores byvandringer.

Begge tårne har øverst oppe to store runde blændinger, som kan lede tanken hen på to øjne. Det nordre tårns øjne er prydret med glasur-sten, så når eftermiddagssolen strejfer disse sten, så vækkes disse øjne til live og det er tydeligt, at tårnet ser langt ud over landet, mens dets søster tårn til syd er blindt og dermed ingen ting kan se.

Endnu en gang et stort bifald til Lotte Fang-Borup for en oplevelsesrig tur rundt i vores gamle by. Vi glæder os til næste uges byvandring.