Selv om det i dag er lørdag og vi ikke skulle tidligt op og ud af hoveddøren for at køre på arbejdet i morges, var vi nu alligevel nogenlunde tidligt oppe. Jeg stod op klokken 6:00 og min Skat en halv times tid senere.
Vi pakkede en madkurv ( læs: en køleboks ) og udstyret med den samt en lånt Navigator kørte vi hjemmefra ved 8:00 tiden. Kursen var sat mod Fyn.
Alene turen over Storebæltsbroen er en køn oplevelse i sig selv, men vi ville ikke nøjes med den, for vi skulle til den nord østlige del af Fyn, da vi ville besøge "Fjord & Bælt", der ligger på Margrethes Plads 1 i Kerteminde.
Vi nåede frem til "Fjord & Bælt", som vi havde håbet på, det vil sige ved 10:00 tiden og vi startede vores besøg med at købe billetter samt med at kigge, hvad de havde i deres lille butik, så stak vi lige en hurtigt tur udenfor for at hilse på en …
… af de i alt otte frække og legesyge sæler, som de har i et naturligt havnebassin. På den anden side af en lille smal gangbro er der et andet naturligt havnebassin, hvor i der svømmer tre marsvin. "Fjord & Bælt" er det eneste sted i hele verden, hvor man kan komme så tæt på marsvinet, som er en lille fredet hval og faktisk den eneste ynglede hval-art i de danske farvande.
Det er så smart på "Fjord & Bælt", at billetten der til, er et armbånd, som man får på, dette armbånd gælder så for hele dagen, så man kan komme og gå lige så mange gange i løbet af den dag, som man har lyst til.
Så gik vi indenfor igen, hvor vi startede vores rundtur med at lære lidt om vind- og vejrforholdene i de danske fjorde og bælter, der efter forsatte vi vores rundtur med at kigge på diverse meget flotte og spændene akvarier …
… som er fremstillet som en mini udgave af forskellige sted i de indre danske farvande. Det er altså danske fisk, havdyr og planter, som kan opleves i "Fjord & Bælt"s akvarier, men det bliver de nu ikke mindre spændende af.
🙂
Da vi havde været hele stueetagen igennem, som også giver en mulighed for at lege og lære samtidigt med, at man opdager og udforsker sin viden, gik vi ned i underetaget.
Det første, som man møder der, er dette stor røreakvarium …
… hvor i der svømmer en hel del forskellige af de helt alminde danske spisefisk.
Sådant noget er der lige til at blive sulten af. 😉
Jeg dydede mig denne gang, men indrømmet det var svært ikke at røre ved dem. 🙂
I underetageren er der mulighed at gå på en rigtigt havbund …
… eller rettere en model af en rigtigt havbund med forskellige fisk, muslingebanker, stenrav og tangplanter, men man skal passe godt på. For man kommer hele fire meter ned under vandoverfladen og undervejs igennem turen møder man levende marsvin og sæler ( der er vinduer ud til de to naturlige havbassiner, hvor i der svønner henholdsvis marsvin og sæler, så man kan opleve de meget flotte og spændende havpattedyr under vand ) en forlist båd og et marsvin, som er fanget i et bundgarn.
Da vores tur under vandet var vel overstået, gik vi udenfor igen, da vi ville opleve en af de tre gange dagligt, hvor først sælerne og derefter marsvinene bliver fodret og trænet.
Som det kan ses på billedet …
… så kan det godt være, at sælerne ikke ved, hvad klokken er, men de viste i hvert fald godt, at det var lige før, de skulle have mad.
Men før vi så sælerne og marsvinene blive fodret og trænet, så vi lige ned i de to store rørebassiner, som står udenfor. I det ene er der normalt små fisk, men det var tomt i dag og i det andet er der krabber. Det er nu en underlig følelse, at stå med en levende krabbe i hænderne og de er meget spændende dyr.
Et af marsvinen viser her, hvad den blandt andet har lært …
… og flot så det ud !
De tre marsvin, som lever i "Fjord & Bælt" naturlige havebassin er med til at hjælpe havforskerne med at indsamle viden, så de kan finde ud af, hvilke løsninger, der skal til, for at marsvinene kan overleve ude i naturen.
Vi gik indefor igen og op på den øverste etage, hvor der under loftet hænger et skelet af en hval …
… og på en af væggene hænger dette, som ikke er en eller anden form for moderne kunst …
… men der i mod for at vise, hvor mange liter mælk en hval-unge drikker i løbet af et døgn. Og det er ikke letmækl, vi taler om, men der imod en meget fed sødmælk. Så der er ikke noget at sige til, at en hval-unge hurtig bliver stor.
🙂
Til allersidst et billed, som blev taget, da jeg stod på førstesalen foran trappen ned til stueetagen og så ud af det store flotte glasparti. Der er en skøn udsigt til en del af Kertemindes fjord og haveområde …
Vi brugte lige knap og nap to og en halv time på at besøge "Fjord & Bælt", men det føltes ikke så længe, da vi hele tiden oplevede og lærte noget noget nyt om dyrelivet i de indre danske farvande.
Man kan ses mere om "Fjord & Bælt" på det hjemmside www.gounderwater.com
Der kan ses flere billeder fra vores tur på "Fjord & Bælt" her.