Arkiver

Lidt om november måned


Hverdagen, Årets gang.

Den elvte af et kalenderårs tolv måneder er november, der også er den fjerde af et kalenderårs tolv måneder, der kun har 30 dage. November måned er opkaldt efter det latinske ord novem, der betyder ni, hvilket skyldes, at i det gamle Rom var november måned årets niende måned, men allerede i år 153 før vores tidsregning, da romerne gjorde januar til årets allerførste måned, blev november måned, der jo indtil da havde været årets niende måned, gjort til årets elvte af slagsen.

I Danmark har november måned været et kalenderårs elvte måned siden starten af det 14. århundrede, men i mange af de omkringliggende lande begyndte et kalenderår med marts måned til langt ind i det 17. århundrede samt nogle steder det 18. århundrede og dermed kan ældre årstalsangivelse afvige med et år.

November måneds gamle danske navn er slagtemåned og det skyldes, at dyrene nu skal opstaldes for vinteren samt at vejret nu er blevet så koldt, at man helt trygt kan slagte samt efterfølgende nedsalte kødet uden risiko for, at det skal blive fordærvet.

I løbet af november måned skal man høsten årets kål og markerne skal pløjes, dertil kommer, at der skal tærskes samt spindes og hvis man har adgang til fis- kefyldt vand, skal der fremstilles fiskegarn.

Ifølge kalenderen er november måned jo den tredje samt dermed den sidste af årets tre efterårsmåneder, men der november måned godt kan væres særdeles kold samt vinteragtig, anså man i det gamle danske bondesamfund, den for at væres årets allerførste vintermåned, hvilket man huskede ved hjælp af dette lille vers …

Ved Hellemisse ( altså den 1. november ) må du mig vente,
Mortensmisse
( altså den 11. november ) om jeg tør,
kommer jeg end ikke før,
så kommer jeg til Sankt Karens dag
( altså den 25. november )
og lægger mig for din dør.

… der er skrevet af Peder Syv.