Dagsarkiv: søndag, 10. november 2024, 17:15

Ugens syvende solopgang …


Hverdagen, Solens opture.

… årets 315., efterårets 71. samt november måneds tiende af slagsen over Holbækmotorvejen forsvandt i et kedeligt mørkegråt nedbørstungt skydække, der forhåbentlig formår at holde sig tæt hele dagen.

Stadigvæk noget så frygtelig meget ked af det


Hverdagen, Årets gang.

Nu er det fire år, 26 uger samt tre døgn siden, min Skat og jeg fandt Poul halvt liggende og halvt siddende på en taburat i hans køkken og det eneste vi kunne gøre var at konstatere, at han var død.

Mit indre er stadigvæk et stort totalt kaos, da jeg både er fyldt helt op samt fuldstændigt tømt for følelser og jeg kan slet ikke finde mig selv, selv om jeg godt ved, at jeg findes et eller andet sted midt alt dette kaos.

Hvordan kan det være …


Hverdagen, Årets gang.

… at når det nu allerede er fire et halvt år siden, Poul døde, at jeg så stadigvæk ikke har taget eller kan tage mig sammen til at slette hans telefonnumre i min mobiltelefons telefonbog ?

For inderste inde ved jeg jo udemærket godt, at jeg aldrig nogensinde mere kommer til at ringe til ham eller sende en mms eller sms til ham.

Mortensaften


Hverdagen, Årets gang.

For 25 år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Mortensaften, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Mortensaften og i morgen den 11. november er det Mortensdag eller rettere i morgen er det Morten Bisps dag og lige som med så mange andre af vores mærkedage samt øvrige højtider så begynder vi fejringen aften før altså den 10. november.

Mortensaften kendetegnes jo som bekendt ved, at man i mange hjem serverer ande- eller gåsesteg. Det er nu en ret ny stik her i landet, for i det gamle danske bondesamfund havde man simpelthen ikke råd til at spise fjerkræ på gårdene, fordi det enten skulle afleveres til herremanden eller sælges i købstaden.

For øvrigt har jeg nu aldrig kunnet forstå eller kunnet få en logisk forklaring på, hvorfor vi skal spise ænder Mortensaften for at hævne os på gæssene. For på mig virker det fuldstændigt totalt ulogisk, at man vil hævne sig på nogle, som i dette tilfælde er gæssene, ved at lade det gå ud over nogle andre, som i dette tilfælde er ænderne, der er helt uden skyld i det, der skete.

End videre så kan hverken gæssene eller ænderne, der lever i dag, på nogen som helt måde være skyld i eller bærer skylden for det, deres forfædre ifølge en legende gjorde for rigtigt mange år siden.

Så det er nok bare endnu en af den slags underlige tåbeligheder, man skal være rettroende kristen for at kunne se noget nogenlunde rimeligt fornuftigt i.

Jeg vil for øvrigt fortælle lidt mere om Morten Bisp i morgen, hvor det er Mortensdag.

Ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund, så vil mildt vejr Mortensaften ganske ofte love en hvid jul og hvis tre sandkorn fryser sammen natten efter Mortensaften, så vil alle nætterne fryse sammen og det vil blive en meget streng vinter.

End videre så kan et rengjort brystben fra Mortensaftens-gåsen bruges til at forudsige den kommende vinters vejr. Det rengjorte brystben skal holdes op i lyset og hvis dets farve er hvid, betyder det sne samt slud, men hvis dets farve er brun, betyder det streng kulde. Det er for øvrigt farven på det øverste del af brystbenet, der varsler om tiden før jul, og den nederste del af brystbenet, der varsler tiden efter jul. Så hvis benet har to forskellige farve, blive vinterens halvdel før og efter jul så også forskellige.