Arkiver

Lidt om maj måned


Hverdagen.

Den femte af et kalenderårs tolv måneder er maj, der også er den tredje af et kalenderårs måneder, der har 31 dage. Maj måned er muligvis opkaldt efter den romerske gudinde Maje, der også omtales som Majesta, der var frugtbarhedens og naturens gudinde.

Maj måneds navn kan dog på vores breddegrader også skyldes, at man nu var nået til det tidspunkt af året, hvor man majede, det vil sige, man pyntede op med nyudsprunget løv.

I det gamle Rom var maj måned årets tredje måned, men allerede i år 153 før vores tidsregning, da romerne gjorde januar til årets allerførste måned, blev maj måned, der jo indtil da havde været årets tredje måned, gjort til årets femte af slagsen.

I Danmark har maj måned været et kalenderårs femte måned siden starten af det 14. århundrede, men i mange af de omkringliggende lande begyndte et kalenderår med marts måned til langt ind i det 17. århundrede samt nogle steder det 18. århundrede og dermed kan ældre årstalsangivelse afvige med et år.

Maj måneds gamle danske navn er blomstermåned samt vårmåned og det skyldes, at det er i løbet af maj måned, foråret eller retter våren for alvor ankommer til vores breddegrader samt at naturen for alvor begynder at blomstrer.

Hvis vejret viser sig fra sin milde side af, er det nu ved at være på tide at så boghvede, men hvis foråret har været meget koldt, så skal man lige nå at så byg og havre, før man går i gang med såningen af boghvede.

Når det så er klaret, bør man gå man i gang med at fjerne grene og kvas fra engen, så den kommende høbjærgning kan foregå helt uhindret.

I det gamle danske bondesamfund var maj måned også det tidspunkt af året, hvor man påbegyndte tørvegravning, så det kunne nå at tørre, før der blev brug for det om efteråret, samt indsamlingen af brænde til den kommende vinter.

Hvis man i det gamle danske bondesamfund havde lidt tid til overs i løbet af maj måned, så brugte man den på at reparere alle former for køretøjer samt værktøj, lige som man også fik tækket gården samt fiskede, hvilket man naturligt kun kunne komme til, hvis man havde adgang til fjord, hav, sø eller å. Vi skal så lige huske på, at på dette tidspunkt af Danmarks historie var stort set alle formet for egne samt vådområderne ikke allemandseje, da de tilhørte herremændene, kirkerne eller kongen, der ikke sådant uden videre gav retten til udnyttelse af disse givende herligheder fra sig og derfor var straffen for alle former for tyveri fra disse steder meget streng.

Set fra et landbosynspunkt så skal maj måned allerhelst være kølig samt regnfuld, for majkulde gør laderne fulde og en tør marts, en våd april samt en kold maj fylder kælder, ladegulve og høstenge. I det gamle danske bondesamfund sagde man derfor: "Varm maj giver nøgne blade samt gøder kirkegården", "Majregn kan betale en guldplov" og "Regn i maj er lige så godt som en kongekrone".

Da varme samt tordenvejr oftes følges ad, må det helst slet ikke tordne i løbet af maj måned.

Ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund, så er maj måned velegnet til børnenes skolestart og en varm maj varsler intet godt for hverken vækster, dyr eller mennesker.