Månedsarkiv: august 2006

Lidt er det blevet til …


Håndarbejde.

Jeg kan godt mærke, at vi har meget travlt på mit arbejde lige for tiden.

Jeg har ikke det helt store overskud om aften, så det har kun været noget små, som jeg har siddet med, men lidt er det da blevet til …

Denne sekskantet mellemlægsserviet, har jeg nået at hækle 14 stykker af …

20060829-01.jpg

og denne lysedug, som jeg har nået at hækle to af ….

20060829-02.jpg

… den er fremstillet af syv sekskanter, der er syet sammen og derefter er der hæklet en kant hele vejen rund om dem.

Det er den samme sekskant, som er brugt til begge modeller, jeg har bare ikke hæklet tungekanten om de syv, som er syet sammen.

Jeg har kun brugt fire nøgler gult "Cotton" ( 100% bomuld ) fra "Stof & Stil" til begge lyseduge samt alle mellemlægsservietter.

🙂

Nu tror jeg, at jeg vil i gang med at hækle et par grydelapper igen …

Hvad kan man få for en femmer ?


Ænder.

Hvad kan man få for en femmer ?

Ja, da jeg var i Kvickly i Algade i dag, fik jeg denne plys and …

20060825-01.jpg

… for en femmer.

Jeg fik også nogle andre ting, som var sat meget langt ned, men da det er ting, som jeg skal bruge til dette års advendts- og pakkekalendergaver, kan jeg ikke vise dem frem her på siden, man ved jo aldrig, hvem som læser med, vel ?

😉

I Panduro Hobby havde de sat ugået farver af sytråd ned til en femmer for en rulle, så der blev ligt flydt lidt op i mit lager af kønne farver.

🙂

Roskildes Gadeløb 2006


Hverdagen.

Så er dette års udgave af Roskildes Gadeløb vel overstået.

Selv om jeg havde håbet på det, så var det ikke lykkes for mig, at komme i så god løbeform, at jeg kunne klare 5 kilometeren i år, men måske næste år …

🙁

Min Skat deltog selvfølgelig og her er han i fuld gang med de indledende forberedelser …

Billede_1082.jpg

… som blandt andet består i at sætte startnummeret fast på løbe t-shirten, uden at han stikker sig i fingerne.

Det gik nu godt.

🙂

På 10 kilometeren løbes der fire omgange, der sjovt nok er på 2,50 kilometer hver, rundt i Roskildes centrum.

Her er min Skat på vej i mål …

Billede_1083.jpg

… han havde alt for meget fart på og kameraret var alt for langsomt, så resultatet blev ikke så godt.

😉

Hans tid var 48:38 minutter og selv om der et pænt stykke vej fra den tid og så til aftens bedste tid på 10 kilometeren, som var 30:59, så var han glad for sit resultat, da han havde håbet på, at han kunne løbe den på 50:00 minutter rent og det tidrum var han under.

Endvidere deltog to af hans venner også og min Skat havde den bedste tid af de tre. Så han var glad og tilfreds med sit resultat.

🙂

Byvandring på egen hånd.


Hverdagen.

I denne uge holder vi en rigtigt lang weekend.

Da min Skat har taget fri både torsdag og fredag og jeg har taget fri torsdag. Fredag har jeg jo normalt fri.

Det havde været vores mening, at vi også skulle havde haft fri de tre første dage i næste uge og at vi ville havde brugt denne uges ferie til en rundtur på Fyn, men da vi begge to har meget travlt på vores job lige for tiden og der begge steder er en deadline på, så har vi valgt, at korte ferien ned til en lang weekend i stedet for.

I går brugte vi dagen på et hav af de der småting, som ingen ser, når man når dem og som alle ser, når man ikke når dem. Og i dag har vi været ude at gå os en hyggelig tur her i Roskilde og denne gang, havde vi taget kameraet med, da der var nogle stemninger, som vi gerne vil have et billeder af.

Det første billede blev taget på Hestetorvet …

060809-00.JPG

… hvor disse kønne blomster søjler står. Er de ikke bare flotte ?

Min Skat ville også gerne have et billed, af den nedlagte biograf, før den bliver revet ned, så vi kan huske, hvordan den så ud …

060817-01.JPG

… her er et billed af dens bagside.

Vi forsatte op ad Algade, hvor der hele sommeren har stået nogle meget flotte blomsterkummer, hvor der hele tiden har været nye flotte blomster i …

060817-02.JPG

… det ser virkeligt flot ud med vores gamle rådhus i baggrunden.

Man kan næste ikke se den røde mur ind til Roskilde Palæ på grund af de mange kønne sommerblomster, som står i dette herlige bed.

060817-03.JPG

Man kan næsten heller ikke se toppen af de to spir på vores Domkirke, da disse er pakker mere eller mindre helt ind på grund af den renovering, som er i gang lige for tiden …

060817-04.JPG

… døren ind til kapellet er også pakket godt ind lige for tiden …

060817-05.JPG

Og så har vejret i dag været noget bedre end de havde lovet på DMIs hjemmeside, men det har vi ikke været kede af.

🙂

Ja, men jeg kom til det alligevel


Ænder.

Ja, jeg ved godt, at man ikke må komme til at tage et eller flere af Zoologisk Haves dyr med hjem, men jeg kom nu alligevel til at gøre det.

Denne plys andrik …

060816-11.JPG

… sad i ZooButikken og så så ensom ud, at jeg tænkte, at jeg heller måtte give ham lidt selvskab hjemme hos mig hos den and, som jeg købte sidste gang, vi var derinde.

Der siges jo "At to skal man være …".

🙂

Han kostede 69,00 kroner.

Godnat og sov godt til dyrene


Oplevelser.

For os er det ret så sent, at vi her ved 23:00 tiden er ved at geare ned til at gå i seng på en hverdagsaften, især når vi har været oppe siden klokken 04:30 i morges, men vi er næste lige kommet hjem efter en hyggelig aftentur i Zoologisk Have, hvor vi har sagt: "Godnat og sov godt til dyrene".

🙂

Der var flere, end vi havde regnet med, som havde benyttet sig af Zoologisk Haves tilbud til folk med årskort om, at vi kunne komme på aftentur i dag fra klokken 19:00 til 22:00 samt at vi måtte tage en gratist gæst med på hvert årskort. Vi havde taget min storebror med. Jeg håber og tror, at han hyggede sig mindst lige så meget, som vi selv gjorde.

Selvfølgelig havde min Skat taget sit kamera med, men til sidst var det så mørkt, at han ikke kunne tage billeder uden at han skulle bruge blitz og det nænnede han ikke at udsætte dyrene for, så kameraet blev pakke ned i tasken igen.

🙂

Det var sjovt at se, hvordan de forskellig dyr gjorde klar til at sove. Vi så blandt andet, hvordan chimpanserne byggede rede i høet og lagde sig til at sove.

Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z z z z z z z z z z z

På en måde var det som om, at dyrene mest af alt havde lyst til at sige til os: "Gå nu hjem, så vi kan få lov til at sove i fred".

Her kommer nogle få stemningsbilleder fra vores tur.

Vi var kommet i rigtigt god, da vi havde fundet ud af, at vi ville begynde aften med en tur i TP Gigant, vi havde bare ikke lige taget højde for, at den lukkede klokken 18:00, så vi sad på en bænk uden for Zoologisk Have og ventede på at klokken skulle nærme sig 19:00 i næsten en halv times tid. Med udsigten derfra var der heller ikke hel dum eller …

060816-01.JPG

Da vi så endelig var kommet indefor, startede vi med at gå en tur rundt om Fugleøen, hvor de krøltoppede pelikaner var ved at gøre klar til natten …

060816-02.JPG

Så gik vi over til den nordiske afdeling …

060816-03.JPG

… hvor der var lutter idyl hos ulvene. Her fik vi lov til at fotografere ulvemor og hendes hvalpe.

Så gik turen videre til elefanthuset, hvor vi så ikke mindre end en verdenssensation i form af en helt spritny svinerace i svinestien …

060816-04.JPG

… disse søde små grissebasser, skulle ikke kunne være kommet til verden, da deres mor er et helt almindelig tamsvin og deres far er et hjortesvin og disse to svineracer skulle ikke kunne parre sig, der skulle i hvert fald ikke kunne kommer unger ud af det, men … det viste de nybagte forældre ikke noget om.

😉

Imens at havens ensomme hjortesvin han venter på at få selskab af en eller flere artsfælder, har han gået sammen med tamsvinene. Her han kastet sin kærlighed på en af hunene og det har givet disse tre skønne små grissebasser, selv om det skulle kunne lade sig gøre.

Så gik turen videre til de legesyge eller skulle jeg heller skrive de sovende søløver …

060816-05.JPG

… det ser ud som om, denne unge har fundet den helt rigtigt hovedpude.

😉

Der er nu ikke mere liv og glade dage her …

060816-06.JPG

…mest af alt, så det ud som om de tænke: "Kan i så snart gå hjem med jer, så vi kan sove i fred".

Sov godt.

Z Z Z Z Z z z z z z

Hvis man vil vide mere om Zoologisk Have, kan man besøge dens hjemmeside www.zoo.dk.

Der kan ses flere billeder fra vores aftentur i Zoologisk Have her.

Mast and


Ænder.

Det ser ud til, at det i dag bliver en hel dag med regn. Det har mere eller mindre stået ned i torve ind til videre i dag, så vi har besluttet os til, at vi bliver indedørs hele dagen i dag.

🙂

Det kom vi så bare ikke til at holde, da vi var dovne og kørte til Føtex ved Stationen. Vi skulle lige have et par tre småting og så kom vi til at købe et "all-weather" sæt til os hver. Min Skats sæt er med grå jakke og sorte bukser og mit er helt i sort.

Vi kom også til at købe denne her …

060812-01.JPG

… den ser godt noget flad ud. Måske var det den, som lå nederst da æggene blev ruget ud eller også så er den bare træt.

😉

Denne gang var det en billig udvidelse af min lille samling, den kostede kun en flad rund tier og så var det ikke i Tiger, men der imod i Føtex den er købt.

Grisepar


Håndarbejde.

I dag er jeg blevet færdige med endnu et par grydelapper.

Denne gang er de hæklet efter en udklippet opskrift fra Hendes Verden nummer 21 år 1993 og traditionen tro har jeg ændre lidt hist og her, så de er blevet lige præcist sådan, som jeg vil have dem til at være

Det er blevet til dette glade grise par …

060811-01.JPG

… set forfra

060811-02.JPG

… og bagfra. Læg mærke til at de må være glade grise, da de begge to har krølle på halen.

😉

Der er brugt lige knap og nap tre nøgler "Classic Cotton Collection" ( 100% bomuld ), som jeg har fundet på mit garn-lager.

Jeg tror, at mit næste projekt skal være af eget design.

🙂

Byvandring 4


Oplevelser.

Dette bliver ind til videre et billedløst indslag, da vi heller ikke denne gang havde taget kamaret med.

Så er vi lige kommet hjem efter denne sommers fjerde og sidste byvandring her i Roskilde.

Denne gang tog bibliotekar, forfatter og lokalhistoriker Lotte Fang-Borup os med på en lille hyggelig gåtur fra Røde Port via Algade til Stændertorvet. Vi hørte om forskellige tids-epoker i Roskildes historier og vi så ting, som man nomalt, når man færdes i byen på egen hånd, ikke vil lægge mærke til.

Som sagt så gik turen fra Røde Port, hvor vi møttes klokken 19:00 på pakeringspladsen uden for byen.

I 1847 fik Danmark sin første jernbane på strækningen fra København til Roskilde. Da man skulle lede togtrafikken så langt ind i Roskildes bymidte som muligt, var man nød til at lede den via en bro hen over den store indfaldsvej fra København til Roskilde.

Opringeligt var broen / porten grå, det var først senere, den fik den røde farve, som den har i dag. Det sket, da man var nød til at udvide den af hensyn til den voksende trafikken.

Vi gik igennem Røde Port ind til Algade nummer 64B, hvor der på højre side af opgangsdøren sidder en meget lille metalplade …

060809-01.JPG

… hvor på der står: "Her boede Angens Henningsen fra 1899 til 1905 samme med sine to børn Ester og Poul Hennningsen". Lotte Fang-Borup fortalte os lidt om datidens Roskilde, om Agnes Henningsen og hendes forfatterskab samt hendes personlige bekendtskaber i byen.

Så gik vi videre til der, hvor den opringelige Røde Port lå.

I middenalderen, da Roskilde var gemt bag en bymur, var der en byport – Røde Port – den lå cirka der, hvor vi i dag har fortorv – cykelsti – fortorv imellem Heinzes-boghandel og Kvickly. Det var en rigtigt byport, som blev lukket og lås hver aften og lås op og åbnet igen hver morgen. Det er til minde om den, at Røde Port i dag har sit navn og det selv om, den nutidige Røde Port ligger et pænt stykke fra den opringelige Røde Port.

Så gik vi til Algade nummer 43, hvor vi så en meget lille metalplade, som ligger i fortorvet. Den fortæller os, at vi står oven på resterne af Danmarks ældste byhus i tegl, som man fandt, inden man gik i gang med renoveringen af Algade. Man mener, at dette hus er fra 1200 tallet.

Cirka en halv meter nede unden fortorvet, ligger restens af dette hus i form af en del af husets facade ud mod Algade. Man kan tydelig se, hvor der har siddet en dør og et vindue samt husets udstrækning. Ejendommens matrikel var den samme den gang, som den er i dag og huset facade er markeret med mørkere brosten i fortorvet ud for Algade nummer 43.

På trods af at Roskilde har været udsat for flere store bybrande, så har byens martikler som sådant ikke ændret sig væsentligt i årernes løb.

🙂

Så gik vi hen til Hestebrønden …

060809-03.JPG

… som ligger der, hvor Hestetorvet støder op til Algade.

Roskilde havde ikke noget centralt torv før i 1537. Hestetorvet lå dengang i byens udkant lige ved byporten mod øst, der, som allerde nævnt, blev kaldt Røde Port.

På dette torv blev der handlet med kreaturer, heste og grise indtil en gang i 1960erne. Når der var marked, var Hestetorvet delt op sådant, at der ud mod Algade var spiltorve til hestene, i midten holdt kvæget til og oppe mod jernbanestationen havde man svinene.

Nede ved Algade var der et kar, hvor de mange dyr kunne drikke. I 1945 ville Roskilde Kommune sætte et minde over denne del af byens historie og stenhuggeren Hansen Glam lavede Hestebrønden, som nu er der eneste minde, som er tilbage om årsagen til Hestetorvets navn.

Den 27. juli 1847 blev Danmarks første jernbanestrækning åbnet. Den løb og løber stadigvæk fra København til Roskilde. Kongefamilien var med det allereførste tog til Roskilde, men de kongelige foretrak at tage den sikre karet retur til hovedstaden.

🙂

Det var engelske ingeniører, som tegnede jernbanestationen. På hovedbygningens første sal var der restaurant samt gæsteværelser, så folk kunne overnatte inde den videre tur enten med postvogn ud i landet eller med tog til København.

Roskilde stations hovedbygning med de to tårne stammer helt tilbage fra 1847 og er dermed Danmarks ældste jernbanestation.

🙂

Vi gik forbi Roskilde Kloster, hvor vi i korte trak hørte om dets historie, derfra var vi et smut indefor i Bryggergårdens gård og så gik turen til Roskildes smalleste stræde.

Historien fortælle, at Snæverstit fik sit navn, da en mand til hest sad fast i strædets udmunding i Algade. En gang var det meget svært at gå igennem strædet, da der løb en dyb randesten ned gennem det. Der var ikke plads til at gå ved siden af rendestenen, så man måtte skræve hen over den med et ben på hver side af den.

Den gang var der en meget ynget leg, som hed: Soben. Drengene stillede sig op på hver sin side af en rendesten og så prøvede de at trække ninanden ned i den. Den dreng, som blev trukket ned i rendestenen, fik et soben og han fik helt sikkert også skæld ud, når han kom hjem til sine forældre.

På den ene side af Snæversti holdt en farver til og på den anden side lå Domapoteket. Dets bygning ligger der stadigvæk og den er næste ikke blevet ændret i årernes løb. I gamle dage var et apotek ikke så meget et sted, hvor man købte medicin, men mere en mellemting imellen et parfyrmeri og en vinhandel. Så snæversti havde virkelig en meget fin og velduftede rendesten, da både farveren og apoteket hældte sit splidevand ud i den.

🙂

Ved siden af Domapoteket ligger Den Gamle Bagergård. Underetagen er desværre blevet ændret en hel del og har fået nogen meget store udstilingsvinduer, men den øverste etage har bevaret en hel del af dens opringelige udseende.

I 1700 tallet og op til begyndelsen af 1900 tallet havde Roskilde flere købmændsgårde, som havde stor betydning for byens eksistens. Her var der mange arbejdspladers og købmændene tjente godt på handlen med oplandet. For godt nok var omegnens bønder stort set selvforsyende med alt, men sådant noget som kaffe, salt og sukker samt porcelæn, sko og lignede skulle der jo også til en gang imellem. Så drog familien til den nærmeste købstad og ind til den købmand, som man normalt handlende med. Der blev spændt af vognen og hestene kom på skald imens mutter handlede ind til husholdningen og fatter handlede til landbruget. Der kunne være mange vogne i en købmandsgårds gård.

Djalmar Lunds gård, som ligger i Algade nummer 11, er et meget godt eksempel på en sådan købmandsgård. Når du går forbi den, skal du især lægge mærke til porten ud til Algade. Den svinger lidt, så det er stort set umuligt at kigge ind i selv gården. Det er lavet sådan af hensyn til konkurrencen. De andre købmænd kunne jo være nysgerrige efter at finde ud af, hvor mange bønder, som besøgte den enkelte købmandsgård, men selv om de gik forbi ude på gaden, kunne de ikke se ind i selve gården, de var simpelhen nød til at gå et stykke ind i porten og dermed blev det jo opdaget, at de var nysgerrige.

🙂

På vores resterende vej til Stændertorvet hørte vi lidt om omfanget af den store bybrand i 1700 tallet samt om de huse, som blev opført lige efter den.

Da vi nåede Stændertorvet, som var vores mål for aftens tur, var klokken gået hen og blevet 20:45. Ja, som tiden dog gå, når man er i godt og hyggeligt selvskab.

🙂

Til slut så lovede Lotte Fang-Borup os, at vi mødes til byvandring igen næste sommer, hvis hun da ikke inden da kommer til at finde på, at vi skal ud at gå i vores gamle historiske by i løbet af efteråret, vinteren eller foråret.

🙂

Frilandsmuseet


Oplevelser.

Da vi havde spist noget hurtigt mad til frokost, kørte vi ind til Østerbrogade ikke særligt langt fra Svanemøllens Station for at fornye vores Varelotterisedler, derfra kørte vi en tur ud af Strandvejen og så til Frilandsmuseet, hvor vi gik rundt i næste fem timer og så på diverse bygninger – mest gårde.

Frilandsmuseet blev grundlagt i 1897 på et meget beskedent område inde i Kongens Have i København. Det blev oprette som en bygningsafdeling til Bernhard Olsens Danske Folkemuseum, hvis opgave var at formidle den brede befolknings kulturhistorie.

Hvordan man arbejdede, boede, spiste og klædte sig var de overordnede temaer.

Som en helt naturlig del af udvidelse af Folkemusset kom en samling af bygninger og således en genskabelse af datiden bønders boliger og de nærmeste omgivelser i fuld skala.

Pladsen i København blev dog hurtig for lille og Bernhard Olsen købte i stedet for jord i Sorgenfri, hvor han så grundlagde starten af det Frilandsmuseum, som vi kender i dag.

Fra 1901 er Frilandsmuseet såledelse vokset fra cirka 4 tønder land til de cirka 85 tønder land, som der er i dag.

Så der er masser af plads og endnu mere at se på under et besøg. En dag er ikke nok, hvis man vil se det hele og være indefor i alle bygninger, må man dele det over mindst to dage.

🙂

Peter havde taget kamaret med og her er et meget lille udvalg af de billeder, som han tog under vores hyggelige gårtur på Frilandsmuseet …

060805-01.JPG

Den allerføste gård, som vi gik forbi, da vi lige var kommet ind af Frilandsmuseets hovedindgang, som ligger Kongevejen 100, 2800 Kongens Lyngby.

060805-02.JPG

Fuglevad vindmølle.

Den er opført i 1832 og så er vindmøllen den enste af museets bygninger, som stadigvæk ligger lige præcist der, hvor den i sin tid blev bygget.

060805-03.JPG

Vandmølle fra Ellested sogn på Østfyn.

Den er overvejende bygget i 1700-årene, men en del af dens bygninger er kommet til senere.

060805-04.JPG

Gård fra Kølvrå på Karup Hede i Midtjylland.

Den er bygget en gang i løber af 1800-årene.

060805-05.JPG

Typisk gård fra Læsø.

Den er bygget en gang i 1700-årerne.

Læg mærke til at det tørrede tang, som ligger på dens tag.

060805-06.JPG

Hovedgård fra Fjellerup på Djursland.

Den er bygget over næsten 300 år.

Laden er fra 1600-årene, staldene er fra 1700-årene, Nordfløjen er fra 1752, Vestfjølen er en rekonstruktion af bygningen fra 1600-årene og Østfløjen er fra 1889.

Den er ikke bare stor, den er mega stor !

060805-07.JPG

Her ser man Fjellerups Hovedgårds stuehus fra gårdsiden af.

060805-08.JPG

Og her en lille bitte del af Fjellerups Hovedgårds store flot anlagt prydhave.

060805-09.JPG

Gård fra Ejdersted i Sydvestslevig, som den så ud efter ombygningen i 1653.

060805-10.JPG

Skomagerens hus i Ødis Bramdrup ved Kolding.

Formentlig er det fra en gang i 1700-årene, men man er ikke helt sikkert på det.

Da vi havde nået at se de første 40 huse med mere, var klokken nået at blive lidt over 16:00 og så begynder museets folk at lukke og låse husene af. Det kom så til at passe med, at de huse, som vi endnu ikke havde set, var lukket og låste, da vi nåede til dem, så vi blev eninge om, at det måtte være nok for i dag og så må vi "tage" den anden halvdel af Frilandsmuseet en anden gang.

😉

På en må var det nok også godt det sammen, jeg var ved at nå til det punkt, hvor jeg syntes, at alle husene ligner hinanden, så jeg var ved at være mat af indtryk for den dag.

Der kan ses flere billeder fra vores tur på Frilandsmusset her.