Arkiver

Mortensaften


Hverdagen.

For atten år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Mortensaften, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Mortensaften og i morgen den 11. november er det Mortensdag eller rettere i morgen er det Morten Bisps dag og lige som med så mange andre af vores mærkedage samt øvrige højtider så begynder vi fejringen aften før altså den 10. november.

Mortensaften kendetegnes jo som bekendt ved, at man i mange hjem serverer andeeller gåsesteg. Det er nu en ret ny stik her i landet, for i gamle dage havde man simpelthen ikke råd til at spise fjerkræ på gårdene, fordi det enten skulle afleveres til herremanden eller sælges i købstaden.

For øvrigt har jeg nu aldrig kunnet forstå eller kunne få forklaringen på, hvorfor vi skal spise ænder Mortensaften for at hævne os på gæssene. For på mig virker det fuldstændigt totalt ulogisk, at man vil hævne sig på nogle, som i dette tilfælde er gæssene, ved at lade det gå ud over nogle andre, som i dette tilfælde er ænderne, der er helt uden skyld i det, der skete.

End videre så kan hverken gæssene eller ænderne, der lever i dag, på nogen som helt måde være skyld i eller bærer skylden for det, deres forfædre ifølge en legende gjorde for rigtigt mange år siden.

Så det er nok bare endnu en af den slags underlige tåbeligheder, man skal være rettroende kristen for at kunne se noget nogenlunde rimeligt fornuftigt i.

Jeg vil for øvrigt fortælle lidt mere om Morten Bisp i morgen, hvor det er Mortensdag.

Ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund, så vil mildt vejr Mortensaften ganske ofte love en hvid jul og hvis tre sandkorn fryser sammen natten efter Mortensaften, så vil alle nætterne fryse sammen og det vil blive en meget streng vinter.

End videre så kan et rengjort brystben fra Mortensaftens-gåsen bruges til at forudsige den kommende vinters vejr. Det rengjorte brystben skal holdes op i lyset og hvis dets farve er hvid, betyder det sne samt slud, men hvis dets farve er brun, betyder det streng kulde. Det er for øvrigt farven på det øverste del af brystbenet, der varsler om tiden før jul, og den nederste del af brystbenet, der varsler tiden efter jul. Så hvis benet har to forskellige farve, blive vinteren før og efter jul så også forskellige.