Arkiver

Bistrup Voldsted


Oplevelser.

Vi forsatte hen ad Bistrup Alle og vi nåede til det sted, hvor Bistrup Voldsted …

2008/06/08/051.jpg

… lå.

Vest for Roskilde ved Sankt Hans Hospital, der hvor vejen Bistrup Bakke drejer fra Bistrup Alle, lå roskildebispens borg, som blev kaldt Bistrup. Ifølge overleveringen blev Bistrup Voldsted anlagt af biskop Absalon, men ærkæologiske udgravninger antyder imidlertid ikke en så tidlig datering. De første overlevringer om Bistrup Voldsted stammer fra år 1277, hvilket er næsten 100 år efter biskop Abselons tid.

Uanset den præcise datering er der dog ingen tvivl om, at Bistrup har været en af roskildebispens vigtigste gårde. De ærkologiske udgravninger viser såledelse, at gården har bestået af et fornemt beboelsehus på borgbakken og man kan endnu i dag tydeligt se resterne af voldstedet og voldgraven.

Selve borgen Bistrup blev afbrændt i år 1534 og efter Reformationen i 1536 blev den ombygget til et kongeligt jagtslot.

Den nuværende bebyggelse, som blever kaldt for "Slottet", ligger oppe på selve borgbanken, som rejser sig markant over det omgivende terræn. De ansatte ved borgen og bønderne boede nede ved stranden, og her lå Bistrup Kirke, indtil den blev revet ned i slutningen af 1500-tallet. Kirkegården er der dog stadigvæk.

Selve borgen blev ødelagt ved Grevens Fejde i 1534. Ved Reformationen overtog kronen jordene og efter svenskernes storm på København i 1659 skænkede kongen ejendommen til byen København som tak for borgernes indsats under belejringen.

Hvis man kommer forbi stedet, kan man læse lidt mere om Bistrup Voldsted samt se en rekonstruktion af, hvordan man tro, at Bistrup Voldsted så ud på denne informationstavle …

2008/06/08/052.jpg

… der er opstillet ved Bistrup Alle og der er mulighed for at gå rundt om anlægget.

🙂

Bidstrup kirke og landsby lå der, hvor Sankt Hans Vesthospital ligger i dag. I midten af 1500-tallet valfartede folk fra hele Sjælland samt Skåne til området for at få helbredelse. Biskop og præster klagede over forholdene og det førte til, at Bidstrup kirke og landsby blev nedlagt og lagt under Sankt Jørgensbjerg Kirke i år cirka 1580.