Arkiver

Palæhaven


Oplevelser.

Da min Skat og jeg havde gået en tur rundt på Stændertorvet, hvor vi havde nået at hilse på begge vores to faste ande-pusher, blev vi enige om, at vi ville se lidt nærmere på den lille bro …

2009/06/06/301.jpg

… der lige for tiden fører hen over muren ind til Palæhaven.

Den lille bro eller rettere trappe er en del af en række forskellige former for eksperimenter på Stændertorvet og dets omgivelser, som skal være med til at give erfaringer til et videre arbejdet med et projekt hen imod Skændetorvets fremtid, hvor man vil prøve på at få en eller anden form for sammenhæng imellem Palæhaven og Stændertorvet.

Broen er åben alle dage fra klokken 6:00 til 18:00 i perioden fra og med den 5. maj 2009 til og med den 19. juli 2009. Så du skal ikke vente alt for længe, hvis du vil nå at opleve og prøve den.

🙂

Roskilde fik første et rigtig tov i 1537, da det besluttedes at Sankt Laurentii Kirke med undtagelse af selve kirketårnet skulle rives ned. Det var der, hvor selve kirken før havde ligget, et egentlig tov så småt begyndt at tage form. Man havde godt nok haft både handel og torve-aktiviteter i Roskilde før den tid, men det havde alt sammen fundet sted på en del af selv Algade.

I 1733 blev det Kongelige Palæ, der i dag blandt andet huser Museet For Samtidskunst, med den tilhørende have, der omkranses af den karetariske mur, opført. Det er for øvrigt tegnet af arkitekt Lauritz de Thurah, der blandt andet er kendt for Ledreborg Allé.

I perioden fra og med 1835 til og med 1848 kom Det Kongelige Palæ, der i folkemunde også bliver kaldt for Det Gule Palæ, til at danne rammen om stænderforsamlingerne for ørene, som var den ene af de fire Stænderforsamlinger i Danmark. Disse stænderforsamlinger mundede for øvrigt ud i vedtagelsen af Danmarks nye Grundlov fra 1849.

Lige siden 1931 er der i takt med at trænselen i biltrafikken er blevet øget løbende sket mindre forandringer på og omkring Stændertorvet, og i dag kendetegnes Stændertorvet blandt andet af den centrale placering samt de meget populære torvedag, der finder sted hver onsdag og lørdag året rundt.

🙂

Selv om man ikke er meget mere end to meter oppe i højen, når man står på toppen af broen, så er der nu alligevel en flot udsigt ud over Stændertorvet og Roskildes gamle rådhus …

2009/06/06/302.jpg

… som blev bygget i 1884 delvis for penge, der var blevet skænket af agent Otto Henrich Schmeltz. Det fungere nu som byens Turist Bureau. Dets tårn blev oprindeligt bygget som kirketårn til Sankt Laurentii Kirke, der blev bygget en gang i 1100-tallet.

Oppe fra toppen af den lille bro er der også en flot udsigt til selve Palæhaven …

2009/06/06/303.jpg

… og nogle af dens meget store træer samt til Roskilde Domkirke …

2009/06/06/304.jpg

… som min Skat og jeg har nået at besøge både med og uden guide.

Der udstilles løbende forskellige former for kunstværker i Palæhaven, og lige for tiden kan man for eksempel oplev dette ..

2009/06/06/305.jpg

… desværre nåede jeg ikke at finde ud af hvem, der har fremstillet det.

Palæhaven er en skøn fredelig grøn oase lige mit i Roskildes centrum, hvorfra man har kig til blandt andet det gamle Sankt Laurentii Kirketårn …

2009/06/06/306.jpg

… og til Roskilde Domkirke …

2009/06/06/307.jpg

… der er forbundet med Det Kongelig Palæs hovedbygningens 1. sal via den såkaldte Absalonsbue. Der er en løngang fra 1200-tallet, som tillader en bekvem adgang til kirken. Så biskoppen samt de kongelige gæster kan komme fra palæet over i domkirken uden at blive våde, hvis det regner eller sner.

Absalonsbuen spillede også en vigtigt roller under de spanske troppers ophold i Danmark i 1808, hvilket vi fandt ud af, da vi besøgte særudstillingen "Da spaniolerne kom – Et kulturmøde i 1808" sidste år på Roskilde Museum.

Vi forsatte vores tur rundt i Palæhaven, imens vi så på de udstillede kunstgenstande blandt andet dette langt fra lydløse kunstværk …

2009/06/06/308.jpg

… der hedder "Superstition". Den er fremstillet af Nanna Hellberg i år, og vi var begge to meget fristede til at prøve på at løfte dets låg for at finde ud af, hvad det er, der foregår ned i den, og som vi kunne høre, men vi gjorde det nu ikke.

Vi forsatte med at nyde de mange spændende kig til blandet andet Roskilde Domkirke …

2009/06/06/309.jpg

… og det var sjovt at se den store bygning fra helt nye og for os ukendte vinkler, samt de mange både flotte og store blomstrende roser …

2009/06/06/310.jpg

… som man finder i stort set hele Palæhaven …

2009/06/06/311.jpg

… der i dag bruges til koncerter, kunstudstillinger og andre former for kulturelle arrangementer.

Så havde vi været hele Palæhaven igennem, for vi var i hvert fald nået tilbage til den lille bro …

2009/06/06/312.jpg

… men vi blev enige om, at vi i stedet for at forlade Palæhaven via den, ville vi lige gå hen og se den nuværende udstilling i Palæfløjen, men desvære viste det sig, at den var lukket i dag på grund af sygdom.

🙁

Man kan læse mere om Stændertorvets projekt samt deltage i debatten om Stændertorvets fremtid ved at komme med nye ideer på www.roskilde.dk/staendertorvet.