Arkiver

Sankt Agathe af Catanias dag


Hverdagen.

For ti år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Agathe af Catanias dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Agathe af Catanias dag og dagen er officiel mindedag for en adelig kvinde, der omkring år 225 efter vores tidsregning blev født i Catania på Sicilien.

Ifølge mine kilder er der uenighed om, hvornår Sankt Agathe af Catania led martyrdøden, for nogle af dem mener, at det var i kejser Desiucs regeringstid, der varede fra år 249 til år 251, og andre af dem mener, at det var under kejser Diokletians regeringstid, der varede fra år 284 til år 305.

Ifølge legenden om Sankt Agathe af Catania så forelskede den romerske statholder Quintian sig i hende, da hun var en usædvanlige skøn jomfru, men da hun havde viet sit liv i jomfruelighed til Jesus Kristus, afviste hun selvfølgeligt statholderens tilnærmelser, hvilket han blev så rasende over, at han fik hende dømt til døden på grund af sin kristne tro.

I et forsøg på at få Agathe af Catania til at afsværge sin kristne tro overgav man hende til en kvinde, der hed Afrodesia, der sammen med sine seks døtre drev et bordel, men selvom Agathe af Catania var hos dem i en måned, forblev hun jomfru.

Derefter blev Agathe af Catania overgivet til torturbødlerne og det fortælles, at hun blev lagt på en strækkebænk, hvor hendes arme og ben blev trukket af led samt at hun derefter fik brysterne skåret af, hvorefter de blev lagt på et fad.

Det fortælles end videre, at apostlen Peter, der viste sig for hende i et syn, helbredte alle hendes sår, men kun fire dage senere blev torturen genoptaget og hun blev rullet på glødende kul blandet med glasskår.

Ifølge legenden så samtidigt med Agathe af Catania endelig døde af sine pinsler, bryd vulkanen Etna ud i et voldsomt udbrud, hvilket skræmte den romerske statholder Quintians heste så meget, at de sparkede bødlerne ihjel, det lykkedes dog at få standse lavastrømmen ved at holde Agathe af Catanias slør frem mod den strømmende lava.

Sankt Agathe af Catania er skytshelgen for byen, hvorfra hun stammer, samt ammer, ammende mødre og sygeplejersker ligesom der også med fordel kan bedes til hende om hjælp mod brystsygdomme.

Ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund så er Sankt Agathe af Catanias nat et rigtigt godt tidspunkt til at få et varsel om, hvem der blider ens kæreste, for hvis man faster hele dagen samt eventuelt spiser en lille bitte smule salt, før man går i seng om aften, så vil man i løbet af natten drømme om sin tilkommen.

Pudsigt nok så er der mig bekendt ikke andre former for varsler i forbindelse med Sankt Agathe af Catanias dag.