Arkiver

Jakobsdag


Hverdagen.

For ti år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Jakobsdag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Jakobsdag eller Sankt Jakobs dag eller Sankt Ibs dag, da kært barn jo kan have mange forskellige navne, men det ændre dog ikke på, at dagen er officiel mindedag for den af Jesus apostle, der hed Jakob Zebedæus´søn med tilnavnet Jakob den Ældres, han var for øvrigt bror til den af Jesus apostle, der hed Johannes.

Ifølge legende blev Jakob ved påsketid i år 44 henrettet for sin kristne tro, hvilket skete på foranledning af kong Herodes Agrippa, og Jakob blev dermed den første af Jesus tolv apostle, der led martyrdøden.

Legende fortæller end videre at Jakob prædikede det kristne evangelium i Judæa samt Syrien, hvor han omvente utallige mennesker samt en hedensk troldmand til den kristne tro, før han blev pågrebet af de romerske myndigheder.

En anden legende fortæller dog at Jakob havde prædiket det kristne evangelium i Spanien samt at hans jordiske rester befinder sig i Santiago de Compostela på den spanske vestkyst, der igennem middelalderen blev søgt meget af blandt andre de danske pilgrimme.

Ifølge folkeovertroen i det gamle bondesamfund, så skulle husbonde holde øje med vejret de tre sidste søndage før Jakobsdag, for hvis søndagenes vejr er fint og klart, så vil høsten på trods af nogle måske elendige hundedage alligevel komme godt i hus.

Lige ledelse ifølge folkeovertroen i det gamle bondesamfund, så må der i hver fald ikke komme nedbør på Jakobsdag, for så vil det fortsætte med at regne i den næste måneds tid, til gengæld bliver den kommende vinter så mild. Omvendt så Solen må heller ikke skinne hele Jakobsdag, for så bliver den kommende vinter meget streng. Man sagde derfor følgende huskeremse om Jakobsdag: "Når i juli Jacobus er varm og klar, som oftest om julen kulde vi har".

I det gamle bondesamfund troede man også, at både agern, bog og olden blev dannet helt færdigt natten til Jakobsdag og den gang var det meget vigtigt, at lige præcist disse afgrøder blev gode, da de udgjorde den største del af de omstrejfende svins efterårsføde.