Arkiver

Poulsmesse – Pouls omvendelsesdag


Hverdagen, Årets gang.

For 21 år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Poulsmesse – Pouls omvendelsesdag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Poulsmesse eller Pouls omvendelsesdag og dagen er officielt mindedag for apostlen Paulus omvendelse til kristendommen.

I det gamle danske bondesamfund var Poulsmesse en overordentligt vigtigt vejrvarseldag, for bønderne plejede at sige: “Poulsmesse driver alle julemærkerne”, hvilket vil sige, at vejret på Poulsmesse dag langt mere sikkert end juledagenes vejr vil kunne forudsige, hvordan vejret vil blive i løbet af året resterende elve måneder.

Derude over var der også knyttet et hav af andre former for varsler til Pouls- messe, for eksempel så må det ikke blæse på Poulsmesse dag, for det betyder trusler om krig og ufred.

Hvis det er klart vejr med solskin på Poulsmesse dag, så varsler det et godt vækstår, men er det derimod gråvejr og overskyet på Poulsmesse dag, så varsler det et dårligt vækstår.

Det siges: at hvis lærken er ankommet til vores breddegrader og den er begyndt at synge før Poulsmesse, så vil den tie stille lige så mange dage efter kyndelmisse, hvilket altså med andre ord vil sige, at der desværre vil komme en periode mere med dårligt samt koldt vejr.

I det gamle danske bondesamfund sagde man: “At Poul kaster den kolde sten i vandet, så bække og åer fryser til“, for nu var man jo cirka halvvejs igennem vinteren.

I det gamle danske bondesamfund sagde man også, at når Poul lægger bro altså is, så brækker Per, det vil sige Sankt Peters dag – Peters stol – Pers varmestens dag – Pers kæp, samt at hvis Poul er god, så bliver Per det også, men hvis Poul er vred, så bliver Per værre.