Arkiver

Sankt Andreas dag


Hverdagen, Årets gang.

For 21 år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Andreas dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Andreas dag og dagen er officiel mindedag for Andres, der var en af de første af Jesus tolv apostle, han var for øvrigt storebror til apostlen Peter.

Andreas stammede fra byen Kapernaum ved Genesaret Søen, hvor han arbejde som fisker og efter Jesus korsfæstelse prædikede Andreas ved Sortehavet i det område, der i dag udgør Grækenland, Rusland samt Tyrkiet.

De kilder, der fortæller om Andreas liv samt levende, er lidt usikker, men en af de mest troværdige af dem fortæller, at Andreas omkring år 60 blev arresteret af statsholderen samt kristen-haderen Aegeas i Patras, fordi Andreas havde omvendt og døbt hans hustru, der hed Maximilla, samt pålagt hende ægteskabelig afholdenhed lige så længe hendes mand forblev hedning, hvorefter Andreas blev korsfæstet på et kors, der var formet som et X, og den slags kors har lige siden båret hans navn.

Ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund skal man Sankt Andreas aften stille et glas, der er fyldt helt op med vand, på et bord, hvor det så skal stå natten over. Hvis glasset næste morgen er løbet over, vil den kommende vinter blive fugtig og mild, hvilket den efterfølgende sommer for øvrigt også vil blive, men hvis vandet derimod er blevet i glasset, vil den kommende vinter blive kold samt streng og den efterfølgende sommer vil blive tør.

Ligeledes ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund, så hvis det er koldt vejr på Sankt Andreas dag, er det et sikkert tegn på, at den kommende vinter bliver mild samt at det kommende forår bliver køligt.

Sankt Andreas dag er for øvrigt Skotlands nationaldag, da Andreas er Skotlands skytshelgen og Sankt Andreas kors – det så kaldte andreaskors – pryder det skotske flag.