Arkiver

Sankt Claras dag


Hverdagen, Årets gang.

For tyve år siden, da jeg boede i Herlev og jeg var medredaktør af et beboerblad, skrev jeg den artikel om Sankt Claras dag, jeg her vil bringe et lille udklip fra …

I dag er det Sankt Claras dag og dagen er opkaldt efter den nonne, der grundlagde det allerførste Sankt Clara Kloster under den såkaldte clarissernes nonneorden, der er det kvindeligt sidestykke til franciskanernes munkeordenen.

Sankt Clara, der blev født i 1194 samt døde i 1253, var ud af en rig familie og hun blev påvirket af Frans af Assisis prædiken, Palmesøndag 1212 stak hun af hjemmefra, hvorefter hun sluttede sig til Frans ved Portiuncula altså det nuværende Santa Maria degli Angeli.

Senere dannede Sankt Clara sammen med sin søster Agnes samt andre tilhængere et kloster i San Damiano uden for Assisi, hvor hun og de øvrige nonner i den af hende oprettede clarisserorden holdt meget strengt på det franciskanske fattigdomsideal.

Efter sin død blev Sankt Clara helgenkåret i 1255 og hun ligger begravet i Basilica di Santa Chiara altså den kirke i Assisi, der bærer hendes navn.

Sankt Clara er for øvrigt skytshelgen for vaskekoner samt fjernsyn og det sidste synes jeg er lidt pudsigt, da televisionen jo slet ikke var opfundet på det tidspunkt, hun levede.

Mig bekendt findes der kun et vejrvarsel for Sankt Claras dag og det siger: “at en våd Sankt Claras dag giver en regnfuld høst“, men hvis du har kendskab til en eller flere andre, må du meget gerne dele den eller dem med mig.

I middelalderen lå der et Sankt Clara Kloster her i Roskilde, hvilket min Skat og jeg lærte en hel del om, da lokalhistorikeren Lotte Fang Borup den 28. maj 2008 holdt et foredrag om Roskildes gamle kloster.