Arkiver

Lidt om februar måned


Hverdagen, Årets gang.

Den anden af et kalenderårs tolv måneder er februar, der også er den allerkorteste af et kalenderårs måneder, da den i normale år kun har 28 dage og i skudår 29 dage.

Februar måned er opkaldt efter den romerske renselsesfest, der var viet til den etruskisk gud Februus fra underverden, og i det gamle Romerrige afholdtes Lupercalia-festen, der er en af baggrundene til, at vi i dag fejrer Sankt Valentine, til Februus ære.

Allerede i år 153 før vores tidsregning, da romerne gjorde januar til årets allerførste måned og dermed blev marts måned, der er opkaldt efter krigsguden med samme navn, der indtil da havde været årets allerførste måned, jo gjort til årets tredje af slagsen, blev februar gjort til årets anden måned, den havde jo ellers indtil da været året allersidste af slagsen.

I Danmark har februar måned været et kalenderårs anden måned siden starten af det 14. århundrede, men i mange af de omkringliggende lande begyndte et kalenderår med marts måned til langt ind i det 17. århundrede samt nogle steder det 18. århundrede og dermed kan ældre årstalsangivelse afvige med et år.

I det gamle danske bondesamfund hed februar måned også blidemåned og ordet blide, måneden var opkaldt efter, betyder hvid lige som sne.

Februars måned gamle danske navn kan måske også skyldtes, at man havde forhåbninger om, at vinteren nu begyndte af aftage samt at vejret derfor begyndte at blive blidere.

Februar måneds gamle nordiske navn er gøje måned og det hentyder måske til sagnhistorien om Goa, der jo er datter af Sne den Gamle, til hvem man ofrede ved midvinterblotet.

Ifølge folkeovertroen i der gamle danske bondesamfund, så er det langt bedre, at man i februar måned går imod en sulten ulv end at man ser en mand arbejder udendørs kun iført skjorte med oprullede ærmer og det er et meget dårligt varsel, hvis katten soler sig samt kragerne tumler livligt omkring i løbet af februar måned.

Ligeledes ifølge folkeovertroen i det gamle danske bondesamfund skal man undlade at nyde kolde drikke samt kold mad i løbet af februar måned, hvorimod man med fordel kan spise honning.

Selvfølgelig findes der også flere varsler for februar måned for eksempel så skal vi helst havde heftig blæst samt meget sne i løbet af februar måned, for er vinden svag og falder der kun lidt sne i løbet af februar måned, må vi forvente kulde i maj måned. Ligeledes vil en mild februar giver påskekulde og en kold februar lover en god vækstsæson, hvorimod en lun februar lover en kølig mart lige som regn i februar giver frost i marts.